След няколкоседмично прекъсване преговарящите от Швеция, Финландия и Турция днес

...
След няколкоседмично прекъсване преговарящите от Швеция, Финландия и Турция днес
Коментари Харесай

Швеция и Финландия възобновиха преговорите с Турция за членство в НАТО

След няколкоседмично спиране договарящите от Швеция, Финландия и Турция през днешния ден се срещнаха още веднъж в Брюксел, удостовери НАТО в известие за медиите, оповестиха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Финландия и Швеция започнаха невиждани стъпки, с цел да отговорят на законните опасения на Турция за сигурността ", съобщи секретарят на НАТО Йенс Столтенберг, който откри срещата.

Столтенберг добави, че " в този момент е моментът " всички членове да ратифицират присъединението на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО през юли.

Турция и Унгария са последните двама от общо 30 съдружници, които към момента би трябвало да одобрят северното разширение на НАТО.

След десетилетия на неутралитет Швеция и Финландия подадоха молби за участие през май предходната година след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, напомня ДПА.

Макар че се чака Унгария скоро да даде утвърждението си, Турция блокира приемането на двете страни, защото упреква Швеция, че не подхваща задоволително дейности против " терористични организации ". Основната грижа на Анкара е неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

Трите страни " приветстваха постигнатия прогрес " и " се съгласиха, че бързата ратификация на Финландия и Швеция ще бъде в полза на всички ", се споделя в известие за медиите.

Между страните бяха извършени няколко кръга от диалози за решение на казуса с блокадата. Турция обаче ги прекрати след ислямофобските демонстрации в Стокхолм през януари.

След днешните диалози Оскар Стенстрьом, основният договарящ от шведска страна, сподели пред медиите, че Швеция, Финландия и Турция ще продължат да имат срещи по въпроса за участието в НАТО и в бъдеще, само че към този момент не е избрана дата за идващите диалози, съобщи Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР