След няколкогодишни обсъждания руските власти взеха решение за честотите за

...
След няколкогодишни обсъждания руските власти взеха решение за честотите за
Коментари Харесай

Русия най-накрая определи честотите за 5G мрежите в страната – те ще са различни от тези в останалия свят

След няколкогодишни разисквания съветските управляващи взеха решение за честотите за 5G мрежите. За градовете и гъсто обитаемоте региони те ще бъдат в диапазона 4,4-4,99 GHz. Съответните данни са включени в „ Таблицата за систематизиране на радиочестотните ленти “, оповестява съветското издание „ Известия “.

„ Радиочестотната лента 4400-4990 MHz (4,4-4,99 GHz) е предопределена за развиване на информационни мрежи, основани на обещаващи радиотехнологии за мобилни услуги. “

се споделя в обясненията към новата версия на документа, утвърдена от държавното управление в края на януари

Под обещаващи технологии се схващат 5G и 6G, а в този момент разпределената лента ще може да се разпределя сред операторите. Но преди да бъдат пуснати в употреба мрежите от ново потомство, ще би трябвало да се извърши подготвителна работа. Тя се състои в изчистване на оборудването, несъвместимо с мобилните връзки, както и в изработването на процедура за осъществяване на търгове за заемане на честотите.

Подготвителната работа за въвеждането на 5G мрежите ще бъде осъществена през 2025 година, а разгръщането на мрежите е планувано за 2026 година

Това съобщи по-рано ръководителят на Министерството на цифровизацията Максут Шадаев.

По-рано се предполагаше, че за 5G ще бъде обособен честотен диапазон 4,8-4,99 GHz. Но разширението му до диапазона 4,4-4,99 GHz „ ще помогне да се откри задоволителен размер набор за обикновено развиване на 5G мрежите “. Развитието на мрежите в специфичния обсег ще коства по-скъпо, в сравнение с в обсега 3,4-3,8 GHz, който се смята за международен 5G стандарт, а броят на устройствата, поддържащи утвърждения в Русия обсег е по-малък от броя на устройствата, способни да работят в общоприетия обсег.

Последните модели iPhone поддържат честотната лента 4,8-4,99 GHz, употребена в Китай и Япония. Но това не значи, че ще работят на съветските честоти незабавно след стартирането на мрежите. Apple управлява работата на своите смарт телефони по целия свят. Например, при започване на 2010 година iPhone отхвърляше да се свърже с съветските 4G мрежи поради незавършена алтернатива за превключване от 4G към 3G при входящо повикване. Почти няма операторско съоръжение с поддръжка на 5G за честотната лента 4,4-4,99 GHz. Това обаче евентуално няма да е проблем, защото базовите станции за новите мрежи ще се създават в Русия.

И най-после, интернационалните разпореждания не разрешават базовите станции на 5G, работещи в честотната лента 4,8-4,95 GHz да бъдат конфигурирани в гранични зони. Иначе казано на разстояние по-близо от 300 илометра от сухопътните и 450 километра от морските граници. За да бъде пуснато такова съоръжение, употребата му ще би трябвало да бъде координирана със прилежащите страни. Това не наподобява като алтернатива за Русия сега.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР