След няколко седмици или месеци Джо Байдън може да се

...
След няколко седмици или месеци Джо Байдън може да се
Коментари Харесай

Украйна, Иран, Тайван: Перфектната буря на Байдън?

След няколко седмици или месеци Джо Байдън може да се изправи пред съвършената външнополитическа стихия: три рецесии на три места със стратегическо значение: Европа, Индо-Тихоокеанския район и Близкия изток. Ако нещата се влошат, това препокриване може да докара до тектонични промени в интернационалната система. Ако бъде ръководени умело, той може да възвърне американското превъзходство, даже и краткотрайно, написа " Аарец ".

Тази съвършена стихия не е безусловно нещо неприятно за Съединените щати, които ще получат късмет да подобрят дипломатическото си състояние, да укрепят съществуващите съюзи, да ускорят построяването на нови и да прекалибрират стратегическите цели в свят, към момента комплициран от нестабилното държание на Съединени американски щати и дефицитът на доверие през годините на Тръмп. Както се споделя, " в никакъв случай не пропилявайте една добра рецесия, тъй като тя съдържа евентуално позитивни резултати ".

Кризата в Украйна, политиката за ограничение на Китай и допустима разрастваща се рецесия в Тайван, както и връщането към иранската нуклеарна договорка ще тестват по едно и също време целите, политиките на Съединени американски щати, ръководството и водачеството на алианса.

Досега администрацията на Байдън бе наясно с връзката сред трите рецесии и ясно анализираше динамичността. Великото стратегическо мислене на Америка разпознава следните очертания.

Като начало, Украйна е периферен театър; никой във Вашингтон не губи съня си за това, кой управлява района на Донбас. Но рецесията съставлява безмълвно съгласуван китайско-руски опит за последователно преструктуриране на доминирания от Съединени американски щати международен ред. Освен това тества решителността на Америка и обещанието на Байдън да подхранва съюзи и многостранна дипломация.

Първата връзка, която се прави сред рецесиите, употребява малко нежна стандартна мъдрост: в случай че Съединените щати не съумеят да се изправят против Русия във връзка с Украйна, Китай ще види това като явен знак за американска уязвимост и колебливост. Пекин ще се почувства поощрен да проектира мощ и навреме да дестабилизира Тайван. Ако сред Вашингтон още веднъж влезе в нуклеарното съглашение, от което Съединените щати се отдръпнаха през 2018 година, републиканците в Конгреса ще се опитат да попречат на новото съглашение и Иран ще покаже ясно, че осъзнава, че възможна републиканска администрация през 2025 година може да наруши съглашението още веднъж.

Според критиците тази поредност би била пагубна за Съединените щати, тъй че Вашингтон би трябвало да бъде по-агресивен по украинския въпрос.

Подмладено НАТО

Това е нежно съмнение по три аргументи. Първо, отговорът на Съединени американски щати на съветските закани за навлизане в Украйна пристигна в вярната доза.

Този метод включва уравновесена композиция от три посоки, чиито първи два аспекта консолидират алианса на НАТО и недвусмислено заплашват, че са налице сурови наказания против Русия. Третият аспект е нов инструмент: непрекъснато разпространяване на разследваща информация за " това, което Русия възнамерява ", от доказателство за съветска интервенция под подправен байрак, предоставяща подправен предлог за инвазия, до информация на NBC в четвъртък за хипотетичните девет маршрута на Русия на инвазия.

Докато доближаването в границите на НАТО не е напълно, задачата на Владимир Путин да сее разцепление се провали; той може да укрепи НАТО и му даде повода за битие, която му липсваше повече от десетилетие. Въпреки че никой в действителност не знае какви са желанията на Путин, той наподобява е - най-малко на този стадий - надхитрен. Да, той управлява процеса на ескалация, само че е все по-трудно да се види по какъв начин Русия печели или от навлизане, или от продължителна дипломатическа невъзможност.

Единственият аспект, към който Съединените щати би трябвало да бъдат чувствителни, е да бъдат разсеяни от рецесията в Украйна заради нейната близост, за разлика от дълготрайната рецесия, назряваща в Тихоокеанския район. Докато държавният секретар Антъни Блинкън пътува до Австралия, Байдън би трябвало да увери своите съдружници от Индо-Тихоокеанския район, че Съединените щати са способни да ръководят по едно и също време рецесии както в Европа, по този начин и в Източна Азия.

Второ, в нито един миг Вашингтон не е показал смяна в политиката, която преотстъпва приоритет на Украйна пред Китай. Освен това е подозрително Китай да преглежда Украйна като тестов случай. Същият мотив бе неправилен, когато Съединените щати се отдръпнаха от Афганистан.

Всъщност, в случай че някой в ​​Пекин се е надявал, че Байдън ще обърне явната неприязън на Доналд Тръмп към Китай и ще се върне към метода на Барак Обама да се пробва да причисли китайците в американския международен ред, се случи тъкмо противоположното. Администрацията на Байдън освен дефинира Китай като съществена опасност за Съединените щати за десетилетия напред, тя интензивно търси нови съюзи в Индо-Тихоокеанския район: Четворката - Съединени американски щати, Индия, Япония и Австралия и AUKUS - Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Освен това Китай се трансформира в може би единственият главен двупартиен политически метод във Вашингтон.

Трето, що се отнася до иранското нуклеарно съглашение, няма безусловно никаква причинно-следствена връзка сред сключването или несключването на договорката и политиката на Съединени американски щати по отношение на Украйна или Китай. Консенсусът във Вашингтон е, че съглашението е постижимо, само че надалеч не е несъмнено, защото Иран е малко неуверен. Ако няма договорка, външната политика на Съединени американски щати няма да бъде засегната.

Досадни републиканци

Въпреки сериозната и войнствена изразителност на Израел, Иран не е главен американски приоритет. Вашингтон ще би трябвало да реши опциите си, в случай че Иран продължи с нуклеарната си стратегия. Вече се смята за де факто " положение на нуклеарен предел ", само че този статут попада в необятен набор и в случай че Иран продължи да обогатява уран с 60 % и намекне, че обмисля статут за боен клас от 90 %, тогава това ще е предизвикателство.

Кризите се свързват, в случай че има съглашение. Очаквано Иран се провали в опита си да завоюва уверения от Съединените щати, че различен президент през 2025 или 2029 година няма да се отдръпна и да наложи още веднъж наказания без съображение, както се случи през 2018 година Ако нов президент анулира съглашението, доверието в Съединени американски щати ще бъде опетнено. Ако Иран съобщи в този момент, че осъзнава, че това може да се случи, съдружниците на Вашингтон в Европа и Източна Азия ще го вземат под внимание.

Републиканците в Конгреса ще се опитат да подкопаят съглашението, частично като се базират на Закона за обзор на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, който дава на Конгреса правото на обзор. Байдън обаче не е длъжен по конституция да показва договорка на Конгреса и даже да го направи, е подозрително дали Конгресът ще има задоволително гласове, с цел да анулира президентското несъгласие, в случай че го внесе и болшинството гласоподава срещу.

Критичната връзка - Китай следи Украйна, съдружниците следят договорката с Иран - е на нестабилна основа, само че явно има основна връзка: трите рецесии, изключително Украйна и Китай, дават на Съединените щати опция да отклонят китайската и съветската страна от стремежите за ремоделиране на интернационалния ред, основаване на сфери на въздействие и понижаване на господството на Съединени американски щати след 1991 година Сливането на тези три точки основава усещането за ужас, само че също по този начин дават на Съединените щати късмет да покажат, че могат да се оправят сполучливо с сложни обстановки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР