След няколко години на възход за морския туризъм на България

...
След няколко години на възход за морския туризъм на България
Коментари Харесай

Туризмът в България е изправен пред сложен летен сезон

След няколко години на напредък за морския туризъм на България пристигна и предстоящата година на застой, а може би и в последна сметка на спад. Това счита изпълнителният шеф на " Феста Хотели " АД Ивелина Гацева. Според нея за никого в сектора не е загадка, че сезон лято 2019 е меко казано комплициран.

" Отърсени от проблемите с терористичните офанзиви и вътрешнополитическите проблеми, огромните дестинации в нашия ценови сегмент се завърнаха с цялостна мощ. Турция възвърне позициите си на съветски пазар още през лятото на 2018, а от тази година възвърна позиции и на западните пазари. Много нападателни са и офертите на северно-африканските дестинации - Египет, Тунис и от елементи Мароко, и поради огромния потенциал на базите и курортите, още веднъж привлякоха туристи от Франция, Белгия, Холандия, Германия, след няколко години на цялостен застой ", разяснява Гацева.

Горчивата констатация съгласно нея е, че сме се радвали на по този начин наречените " туристи на заем " и през сегашния сезон разчитаме единствено на " лични сили ".
 10 страни прибират половината от приходите в интернационалния туризъм. Къде сме ние?
10 страни прибират половината от приходите в интернационалния туризъм. Къде сме ние?

Колко печелят от този бизнес обособените страни по света

" През пролетта статистиките за предстоящи резервации в България бяха доста черни, говореше се за 35-40% спад на ранните записвания и загуба на интерес към нашата дестинация. Към момента тези изоставания са значително наваксани, като главните туроператори регистрират минус 7-10% към сегашния миг. Все отново се стигна и до отменяне на полети, което е най-голямата ни опасност. Накратко след абсолютния провал на съветски пазар за България, тази година се затрудняваме да запазим позиции и на западноевропейските пазари. Полша и Чехия също са в застой за разлика от непрекъснатия растеж в последните 3-4 години ", изяснява Гацева.

Изпълнителният шеф на " Феста Хотели " напомня, че в композиция с намалялото търсене за българската морска дестинация се появиха и нови хотелски потенциали. " Въпреки всичко имам вяра, че към края на сезона цифрите за България като дестинация няма да са в графата на черната статистика. Наблюдава се връщане на интереса към отмора в България от доста сънародници, в това число и тези живеещи в чужбина. Голям е в проценти растежът на самостоятелно проведените пътувания, с резервации в интернет портали. За сектора не остава друго с изключение на бързо да се приспособява и да следва пазарните трендове ", счита Гацева.

Що се отнася съответно до бизнеса на " Феста Хотели " Ивелина Гацева твърди, че до известна степен той е изключение от общия тренд. " От години залагаме на политика, която не разчита на бързи облаги, а се стреми към резистентност и качество на предлагания артикул. Щастливи сме, че първият ни хотел от веригата - хотел " Феста Панорама " в град Несебър се е трансформирал в емблема на дестинацията и се радва на лоялни клиенти, които резервират своята отмора при първа опция. Голямо предизвикателство за нас, предишния и този сезон, е да препозиционираме разширения и реконструиран обект в град Поморие - " Феста Виа Понтика ", и да спечелим солидна база фенове на хотела, на които да разчитаме през годините ", изяснява Гацева.

По думите й още преди години, когато компанията е вземала решението за вложения в туристически обекти в Поморие, тя е отчела огромния капацитет за развиване на дестинацията и безспорните преимущества, а точно: тиня и луга от соленото езеро, спокойни плажове, непосредственост до летище Бургас.
 Хотелите регистрират отлив на туристи и по-слаба претовареност
Хотелите регистрират отлив на туристи и по-слаба претовареност

Приходите от нощувки доближават 38.1 млн. лева, с 1.9% повече

" Вековните обичаи във винопроизводството ни дадоха основа да стартираме развиването на винения туризъм, като и след реконструкцията в комплекс Виа Понтика, съхранихме дегустационната зала и духа на винарната. Вярвайки в безспорните преимущества на Поморие, въпреки и в моменти на неустойчивост и рецесия в страната, не се поколебахме да създадем инвестиция от близо 18 млн. лева и създадохме всички условия за развиване на комплекс " Феста Виа Понтика " в пазарния сегмент морска ултра ол инклузив отмора с акцент върху фамилиите (и в " крилата " на сезона по-възрастните двойки) ", споделя Гацева.

Заедно с останалите, членове на мениджърския ръб на " Феста Хотели " и на компанията майка - " Феста Холдинг ", Ивелина Гацева откри летния туристически сезон на актуализирания и уголемен хотел " Феста Виа Понтика ". С лед направената реорганизация през 2018 година, хотелът разполага с 270 стаи, съвременен бюфет ресторант с потенциал от 520 места.

" Заложихме на богата анимация освен за детската ни публика, само че и за възрастните. На територията на комплекса изградихме огромен открит амфитеатър, а във винения бар - сцена. Програмата на аниматорите включва тематични игри с доста занимания и вечерна анимация с танцови и музикално-артистични шоу стратегии, комедийни вечери, празненства край басейна. Разнообразната детска стратегия също е напълно съобразена с желанията на дребните ни посетители и грижата за тях, като по този метод осигуряваме успокоение и същинска отмора на родителите. Не сме не запомнили и по-големите деца, за който оборудвахме и плейстейшън зала. След направената реорганизация предходната година, хотелът към този момент разполага и с конферентна зала с потенциал 250 седящи места, която оборудвахме с съвременни аудиовизуални и информационни технологии. Съчетавайки модерния интериор и функционалността, успяхме да я превърнем в идеално място за осъществяване на всевъзможен вид семинари, бизнес срещи и конференции. Възможностите ни в региона на конферентния туризъм ще ни обезпечат запълняемост и в тъй наречените крила на летния сезон ", счита Гацева.

Според изпълнителния шеф на " Феста Хотели " Поморие е добър образец за ползотворно съдействие с общината и към този момент втора поредна година имаме опцията да се радваме на алеята, която свързва нашите обекти с центъра на града.

Гацева твърди, че статистиката на " Феста Холдинг " се отличава от трендовете за дестинация България като цяло, като компанията съвсем не изостава от ритъма на продажби по отношение на предходната година и по отношение на бюджетираните равнища. " Очакваме да приключим годината с близо 10% растеж в приходите и да успеем да покрием растящите разноски ", споделя Гацева.

Феста Хотели менажира градски хотел, обекти в Боровец и обекти на Южното Черноморие. " Що се отнася до морските комплекси, както към този момент означих се стремим да работим с " микс " от националности, макар че това основава провокации пред употребата, с цел да си осигурим добра запълняемост, без значение от пазарните промени. Ако приказваме за идното лято още веднъж чакаме най-вече туристи от Германия, Англия и Полша. В някои от интервалите огромен % са гостите ни от Скандинавските страни, като най-развит от Скандинавските пазари е Финландия. По-малък % са туристите от Чехия, Унгария, Белгия и Франция, и за жалост с непрекъснат знак минус туристите от Русия. Радваме се на растеж на резервациите от български пазар, които в някои от нашите обекти съставляват близо 25 % от резервациите за сезона ", съобщи Гацева.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР