След няколко дни са изборите а Европарламент. Напрежението расте. Трябва

...
След няколко дни са изборите а Европарламент. Напрежението расте. Трябва
Коментари Харесай

Епична, епична - колко да е епична битката с корупцията у нас?

След няколко дни са изборите а Европарламент. Напрежението пораства. Трябва да се оказва помощ на статуквото. Защото в случай че пластовете се разместят, някои от хероите ще изпаднат. Главният прокурор Сотир Цацаров трескаво се бори за оцеляването на настоящия модел – от него зависи бъдещия му пост.
А може и с някой апетитен компромат да го държат – в характера е на кукловодите.

И Цацаров свика заседание с всички шефове на служби, които биха могли да хвърлят светлина върху парцелите и офшорките на властта. Срещата се провела в ДАНС. Оттам засилили към медиите няколко клишета: В хода на координацията е конкретизирано всяка институция по подготвеност да заключи без закъснение информация, съгласно поставените от основния прокурор условия, за класифициране от ДАНС и даване на Прокуратурата. Всичко ви стана ясно.

Най-голямо внимание притеглят учатниците.

Първо в листата е името на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Същият, който от дни е център на грамаден скандал поради обстоятелства към придобиване на парцели на занижени цени от дамата, с която живее като фамилен и нейни връзки с компании на основния очевидец против кметиците на „ Младост “ по делото „ Иванчева “.

Втори е министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Още когато бе спуснат за основен секретар на Министерство на вътрешните работи в доста медии се изписа за връзките му с висаджийския необут Мето Илиенски. Негови сътрудници от това време са безапелационни, че Маринов е работил в извънработно време за Илиенски. Някои даже настояват, че е получил подарък жилище от боса. Може и да са клюки, само че Маринов нито един път не ги опроверга. Може би, тъй като знае, че някъде има негови фотоси от този период…

Маринов от дълго време би трябвало да е отхвърлен освен поради тъмните петна в „ креативната “ му биография, само че и поради фарса, който съставлява министерството под негово управление. Достатъчни са фрагментите от всеобщите подиуми по опита да бъде позволен един престъпен случай в Костенец. Толкова статисти не са употребявани даже в сцените от кино лентата „ Троя “…

Важен участник в срещата е и антикорупционерът и заместител на КПКОНПИ Антон Славчев. Та той е с двата крайници в абсурда „ апартаментгейт “ поради недекларирана тераса от 244 кв. м. Медиите изписаха десетки материали, че е неуместно тъкмо той да ревизира своя шеф Пламен Георгиев, който пък „ блесна “ с тераса с барбекю, сауна, каручка и прочие битови екстри. После стана ясно, че въпреки и в отпуска, Георгиев е разпоредил Славчев да му рапортува всичко, което се случва в КПКОНПИ, с цел да му споделя какво да прави.

Вместо да бъде разследван и отхвърлен от поста Славчев проверява други, раздава морал под мантията на закона.

Сред основните антикоррупционери е и зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков. От години той е считан за непосредствен до кръга „ Пеевски “ и мощно подвластен от върхушката на Движение за права и свободи. Писано е доста за негови срещи с Пеевски в хотел „ Берлин “ – щаб-квартирата на олигарха и в офис на ул. „ Екзарх Йосиф “. Недялков е считан и за създател на концепцията НСБОП да бъде присъединена към ДАНС, с което службата бе обезличена, а доста потвърдени експерти да бъдат изхвърлени от системата. Служители на ДАНС пък го назовават „ сивия кардинал “ на Пеевски и Доган в организацията.

Много подобаващ човек за битка с корупцията…

Самият Цацаров попадна през вчерашния ден в скандално разкрития на уеб страницата „ Биволъ “. Около 36 часа уеб страниците на Имотния и Търговския указател, както и на Държавен фонд „ Земеделие “, бяха блокирани за информации. Причината: „ планувано възобновяване на осведомителните системи “. Срокът – до неделя до 18:00 ч. „ Биволъ “ свързва краткотрайното прекъсване на Имотния указател със договорка за апартамент в Пловдив, благосъстоятелност на основния прокурор Сотир Цацаров от 2007 година Става дума за информация, оповестена още при започване на мандата на Сотир Цацаров като основен прокурор, а точно подаяние от страна на строителна компания към Цацаров и брачната половинка му Меглена, изразяващо се в жилище от 56 кв. м. в центъра на Пловдив. Според уеб страницата информацията за договорката е била изменена като от подаяние в „ покупко-продажба “, а по време на обновлението на обществения указател през уикенда тя просто е изчезнала. Главният прокурор реагира незабавно и посредством своя представител разгласи, че няма какво да крие. Всичко към договорката към този момент бил обяснил пред Етичната комисия на Висш съдебен съвет.

Сигурно е по този начин, само че Цацаров е наясно, че се знаят поименно малцината, които имат вяра на такива „ изповеди “ пред органи, формирани и подвластни от политически субекти във властта. Знае също че се знаят още доста други неща.

На съвещанието са участвали също основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов – в ролята на комедиант в интервенцията в Костенец, шефа на ГДБОП-МВР гл. комисар Ивайло Спиридонов, шефа на ГДНП-МВР гл. комисар Христо Терзийски (коментиран настойчиво за основен секретар, само че Кой знае за какво не предпочетен…), изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова – близка на предходния данъчен началник, някогашен зам.-финансов министър и настоящ началник на Комисията за финансов контрол и доверено лице на Пеевски Бойко Атанасов. Разбира се взел участие и домакинът – ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.

Как тъкмо тези хора ще сразят Ламята, като множеството от тях би трябвало да са обект на следствие и досъдебно произвеждане? Те от каква тъкмо морална позиция ще преследват други, пък били те като тях и заслужаващи отмъщение.

Цинично, безсрамно и брутално. Унизяващо нацията. Всичко това се прави съзнателно при утежняващи виновността условия. И е рецидив, тъй като въпросните забъркани в кавги лица отдавна упражняват власт и се разпореждат по отношение на други лица под прикритието на заеманата висока служба и се възползват от всички пълномощия, които им дава закона.

Марк Твен е споделил: Служителите на страната са лица, определени от народа, с цел да разпределят подкупите .

Но кой чете Твен в наши дни... Сред българските шефове на прокуратурата е на респект генпрокурора на Русия Юрий Чайка, който е изрекъл крилатата мисъл: Най-важното в едно следствие е да не стигнем до самите нас…

Стига ли ви въображението да си визиите каква епична борба с корупцията ще подхванат упоменатите лица и какви офшорки ще извадят на ярко. Та те едно определение за мафия не могат да формулират. Защото нямало у нас такова животно.

Прегледайте още един път листата с антикорупционерите и ще видите, че Церсей от " Игра на тронове " е миловидна и благородна женица.

Борис Петков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР