След няколко дни на критики за неяснотата около цените и

...
След няколко дни на критики за неяснотата около цените и
Коментари Харесай

Булгаргаз обяви, че България получава газ в момента от три доставчика

След няколко дни на рецензии за неяснотата към цените и доставките на газ откакто " Газпром износ " приключи доставките държавният газов снабдител " Булгаргаз " разгласи, че даже и България да е платила в рубли цената за съответния месец, това не е гаранция, че синьото гориво е щяло да бъде по-евтино от другите възможности.

Това се схваща от писмо до медиите на компанията след голям брой упреци от опозицията и бизнеса за ограниченията, които взема страната.

В него се споделя, че държавната компания е правила опит да беседва с съветската още преди прекъсването на газа, само че от отсрещната страна не е проявен интерес. Заради това на 26 април са поискани предложения от търговци - български и от прилежащи страни за доставка като са получени 12 предложения. Част от тях са оповестили, че не могат да доставят количества и са класирани седем предложения от три доставчика. Имена и количества не се показват.

За април са купени количества и от борсовия пазар.

" Относно изказванията, че се употребяват медиатори, следва да бъде конкретизирано, че и в създалата се обстановка, " Булгаргаз " ЕАД обезпечава различните количества природен газ посредством сдружения - снабдители, каквото е и ООО " Газпром износ ", показват от държавната компания. Уточняват, че всекидневно производителите са обособени компании от доставчиците, с ясно разграничени действия - по рандеман и произвеждане, респективно търговия и доставка. " Количествата са обезпечени от одобрени компании, опериращи освен на българския и прилежащите газови пазари, с потвърдена добра комерсиална известност и необятно портфолио ", се показва известието без да се посочват имена.

От думите на енергийния министър Александър Николов през вчерашния ден се разбра, че сега доставчиците са два - гръцката държавна компания ДЕПА и частната " Мет Енерджи ". За последната се знае, че е обвързвана с " Газпром износ ", а в управлението й е бил актуалният шеф на " Булгаргаз ".

По мотив изказванията на опозицията в лицето на ГЕРБ, че актуалната скица покачва цените, от " Булгаргаз " настояват, че даже България да е платила следващата вноска в рубли, " то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, поради неналичието на изясненост за обменния курс и неналичието на опция на българската страна да реализира надзор в процеса на превалутиране, заложен в предлагането на ООО " Газпром износ ".

Допълва се, че разплащане в рубли би означавало то да бъде под контрола на съветска финансова институция, а не на трета самостоятелна страна.

По-късно от " МЕТ Енерджи трейдинг България " ЕАД изпратиха известие, от което се вижда, че компанията е доставяла доста по-високи количества газ отвън България. За четирите месеца на година " МЕТ Груп " в Европа е доставила 20 милиарда куб. м, а в България - 115 млн. куб. м. на едро и 55 млн. куб. м на дребно. Топлофикациите и други сходни сдружения са употребили 25 млн. куб. м.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР