След няколко десетилетия е възможно едни от най-разпознаваемите компании днес

...
След няколко десетилетия е възможно едни от най-разпознаваемите компании днес
Коментари Харесай

Кои са най-старите компании в Европа, работещи и днес?

След няколко десетилетия е допустимо едни от най-разпознаваемите компании през днешния ден въобще да не съществуват. Причината за това е, че продължителността на живот на сдруженията в корпоративния свят понижава фрапантно.

Така да вземем за пример, в случай че през 60-те години на предишния век типичната компания в американския показател S&P 500 е била дейна приблизително над 60 години, то през днешния ден този интервал е едвам 18 години приблизително.

Разбира се, постоянно има изключения от разпоредбите. За тях описват от онлайн платформата Visual Capitalist. Платформата преглежда историята на най-старите компании в света, като употребява карта, направена от Business Financing.
 Снимка 469078
Що се отнася до Европа може да се каже, че забележителна част от най-старите компании или 15 от тях са свързани с хранителната промишленост и производството на питиета - от дестилерии, винарни и пивоварни, до заведения за хранене и питейни заведения.

Най-старият ресторант на Стария континент е St. Peter Stiftskulinarium, учреден в Австрия през 803 година . Той се намира в Залцбург и се счита още за може би най-старият работещ и през днешния ден подобен в света. Смята се, че негови гости са били Христофор Колумб, Йохан Фауст и Волфганг Амадеус Моцарт.
 St. Peter Stiftskulinarium
Източник:

St. Peter Stiftskulinarium

На второ място като най-стара компания се показва една немска винарна. Това е Staffelter Hof Winery, която работи от 862 година . Въпреки че страната е известна най-вече бирата си, винопроизводството също е огромна промишленост за стопанската система на Германия, носеща доходи от 17 милиарда $ годишно.

Две години след винарната е учредена третата най-стара европейска компания. Това е Парижкият монетен двор , от който през днешния ден излизат евровите монети, сечени във Франция. Малко по-късно или през 886 година е основан и Английският монетен двор. През 900 година пък се появява най-старият бар в Европа. Това е Sean`s Bar в град Атлоун в Ирландия.
 Sean's bar
Източник:

Sean's bar

На изток двете най-стари компании се намират в Полша и Украйна. Мината " Бошния " , намираща се в едноименния град в Полша, е най-старата такава за рандеман на сол в света. Тя стартира да работи през 1248 година . Две години по-късно отваря и солната мина в украинския град Дрохобич.
 Çemberlitaş Hamamı
Източник:

Çemberlitaş Hamamı

През 1584 година порти отваря емблематичната баня Çemberlitaş Hamamı в Истанбул. Първенецът в Гърция пък е кафенето на Емануил Форлидас. От 1785 година до момента към този момент седем генерации на семейство Фолидас го стопанисват.

Най-старите компании в Румъния и Сърбия са пивоварни . Апатинската пивоварна се намира в едноименния сръбски град и тя работи от 1756 година. Тя прави известната марка Jelen и има лиценз за производството на чешката марка Staropramen. През 1878 година пък заработва пивоварната Ursus в Румъния.
 Апатинска пивоварна
Източник:

Апатинска пивоварна

Българската " Арсенал " води началото си от 1878 година

Най-старата компания в България се ражда в Русе през 1878 година след изтеглянето на съветските войски от страната с края на Руско-турската война. Първоначално днешната " Арсенал " се назовава " Русенски артилерийски боеприпас ".
 Снимка 469087
Източник:

През 1891 година сдружението е преместено в София, като през днешния ден в здания на компанията се обитават националния музей " Земята и хората " и Музеят за модерно изкуство. След 1948 година сдружението става част от държавното дружество " Металхим ".

В края на 90-те години " Арсенал " става държавно акционерно сдружение, като по-късно страната последователно продава присъединяване си в него. През 2011 година всички държавни акции в него са изкупени от компанията " Арсенал - 2000 ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР