След няколко часово заседание общото събрание на Софийския апелативен съд

...
След няколко часово заседание общото събрание на Софийския апелативен съд
Коментари Харесай

Съдиите от Софийския апелативен съд искат председателя му да изготви правила за преместване

След няколко часово съвещание общото заседание на Софийския апелативен съд реши да изчака инспекцията на Върховния касационен съд по отношение на изказванията на арбитър Милен Василев от Търговското поделение, че със заповед на ръководителя на съда Даниела Дончева непозволено и в нарушаване на закона за правосъдната власт е сменила състав по несъмнено дело.

В известието на съда, публикувано малко след 17.30 ч. беше записано, че общото заседание " единомислещо отхвърли да вземе мнение по така наречен " заявление " на съдията Милен Василев от Търговско поделение на съда " Миналата седмица стана известно, посредством обява във " Facebook ", изказването на арбитър Василев, който описа за разбърквания, вследствие на които той би трябвало да гледа делата на някогашния зам.-шеф на съда и сегашен член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Стефан Гроздев, а ръководителя на съда Дончева заема място на Василев в състав и на процедура - делата му.

В заявката Василев сочи едно съответно комерсиално дело с интерес за над 100 милиона и страна сдружение на главния прокурорски очевидец по мегаделото КТБ и акцентира " подозрения за корупция ".

До привикване на общото заседание се стигна, откакто общо 25 съдии от общо 60, желаеха това.

На събранието се е стигнало и до повишение на звук сред съдиите. Мотивът, с които съдиите не са взели мнение, е че те нямат пълномощия да откриват и събират обстоятелства дали има корупция в съда. Това трябвало да извършат способените органи - инспекция на Инспектората към правосъдния съвет, както и правосъдния съвет. Няколко дни откакто изказването на арбитър Василев стана известно, че ръководителят на САС изиска Инспектората да извърши инспекция и сезира основният прокурор.

Според съдии, с които " Дневник " беседва, едно от най-важните решения на общото заседание е това, че ръководителят на САС ще е длъжен да изготви правила за пренасяне съдии от един състав в различен.

Общото заседание е отхвърлило и несъмнено като искане за приятелски съд точката в дневния ред да се жигосах държанието на Милен Василев

Съобщението на пресслужбата на Софийския апелативен съдържа друга интерпретация на обстоятелствата.
Общото заседание на Апелативен съд – София единомислещо отхвърли да вземе мнение по така наречен " заявление " на съдията Милен Василев от Търговско поделение на съда, закачено в коридора преди седмица и пуснато в обществените мрежи 4 дни по-късно.
В него се твърдеше, че имало " скандални дейности на ръководителя на САС ". Беше посочено още, че издадената от арбитър Дончева заповед за влизане на арбитър Василев в различен правосъден състав на Търговско отделение на САС е противозаконна и също така със " мощен корупционен аромат ", като задачата й е да бъдат овладяни делата, по които той е бил докладчик и най-много т.д. №2632/2017 година

Магистрати от Общото заседание показаха отзиви, че внушенията, които се вършат посредством заявката са неприемливи, а методът, по който то е публикувано в коридора и след това в медиите – недопустим.
Съдия Милен Василев изрази страдание, че е подписал въпросното заявление " с пренебрежение " и повтори, че не разполага с доказателства за " демонстрация на корупция ".

Общото заседание на Апелативен съд – София отхвърли да вземе мнение и по заповедта за влизане на арбитър Василев в различен правосъден състав. Магистратите одобриха, че това не е в тяхната подготвеност, още повече че по въпроса към този момент са сезирани и вършат инспекции Инспекторатът към Висшия правосъден съвет, Прокуратурата на Р. България, както и Върховният касационен съд.

Общото заседание на Апелативен съд – София одобри и решение, съгласно което е напълно в пълномощията на ръководителя на съда - последващо от Закона за правосъдната власт – разпределянето на съдиите по сформира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР