След новите мотриси: Солени глоби за БДЖ ако влакът е

...
След новите мотриси: Солени глоби за БДЖ ако влакът е
Коментари Харесай

След новите мотриси: Солени глоби за БДЖ ако влакът е мръсен и закъснява

След новите мотриси: Солени санкции за БДЖ в случай че влакът е замърсен и закъснява.

Тесла от санкции за закъснения и нечистотия готви страната за жп превозвача, който ще ни вози до 2040 година

Проектодоговор с него следва да бъде качен за публично разискване в границите на търг, в който се счита, че БДЖ ще е единствен участник.
Целта на търга е да дефинира превозвача,
който да прави социална транспортна услуга.

Съгласно контракта за това, че вози на загуба по едва натоварени линии, както и за транспорта с понижени цени на избрани публични групи като деца, възпитаници, студенти,
пенсионери, хора с увреждания,
многодетни майки, ветерани от войните и други страната дължи обезщетения на превозвача. Тя обаче може да си удържа пари като неустойки, в случай че той не дава първокласен превоз.

Според специалисти, осведомени с процедурата, се чака страната да завиши глобите за превозвача

за непостигане на равнище на акуратност на придвижването на влаковете, както и за поддържането на хигиената в преносимия състав.

Причината била, че в новия интервал се чака публичният транспортьор да получи от страната най-големия подарък в историята си – новите влакове по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) (вж. карето).
Цената на новите сформира се чака да е над 1 милиарда лева и съгласно специалисти,
в случай че не като скорост поради към момента неприятните ни релси, то те най-малко по комфорт ще качат железницата ни на равнище, близо до междинното за Европа.

Заради големия ангажимент от страна на страната се чака и отсреща да се покачат условията към превозвача за акуратност и периодичност.

По сегашния контракт, който влезе в действие през 2010 година и изтича в края на тази година,

глобите от страна на страната се задействат при нарушение на условието за акуратност до под
95% от общия брой на влаковете при идване на последна гара.
Санкциите пък са меки – страната реже по 0.05% от парите за БДЖ за всеки 0.1% отклоняване от броя влакове, пристигнали в точния момент.

Сложен е и най-много – държавното управление не може да удържи повече от 10% от помощта.
Важи и клаузата, че в случай че даден трен закъснее с повече от 60 минути в изходна гара,
за него страната не заплаща нищо. За нечистотия във влаковете пък страната може да удържи до 2% от парите, които заплаща за транспорта.

Проектодоговорът, който скоро следва да се качи за публично разискване, ще съдържа основна информация като какви дължини на направления,
времена за придвижване,
брой локомотиви и вагони, маршрутна скорост, предлаган брой места и междинна населеност на влаковете ще чака страната от новия оператор.

Там ще бъде записано и какви обезщетения ще получава операторът за отстъпките от цените, които предлага. По в този момент изтичащия контракт БДЖ получава по към 170 млн. лева годишно от бюджета.

Параметрите на контракта ще се облегнат на направена прогноза търсенето на пътнически железопътни услуги през идващите 15 години.

Тя дава мрачна вероятност за мижаво нарастване на пасажерите от 22 млн. през 2022 година на 28 млн.

до 2040 година Не наподобява впечатляващо и прогнозата при пътникокилометрите годишно – от 1,6 млн. през днешния ден до 1,8 млн. през 2040 година
Основните аргументи за тези данни са преценките,
че демографската рецесия у нас ще продължава, общото население ще понижава, а процесът на обезлюдяване на избрани райони и концентрирането на все по-големи маси хора в няколко огромни града ще се задълбочава.

Проучването сочи и че към сегашния миг над 20 от всеки 100 пътувания във влаковете са с понижение, за което страната заплаща обезщетения на превозвача.

От БДЖ ще упорстват в контракта по-строго да са регламентира по какъв начин ще се движат цените на билетите. „ По сегашния контракт цените са безусловно замразени и би трябвало знамение да стане, с цел да се пипнат и то с позволение от страната.

В новия контракт това би трябвало да се избегне и да има явен механизъм за вързване на цените на билетите с общата инфлация,
тока и дизеловото гориво.
Иначе ще имаме актуалната обстановка, при която билетите не са пипани от 2018 година, а то и тогава покачването бе безусловно алегорично – 3%.
А инфлацията от 2018 година насам е 41% “,
сподели за „ Телеграф “ шефът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев. Според него би трябвало да се подсигурява и че страната ще извърши всичките си задължения за закупуване на нов преносим състав за БДЖ – задължения,
които тя не извърши по остарелия контракт.
„ Ако всичко това, заложено по ПВУ, се купи, това сигурно ще направи железницата желана от повече пасажери по отношение на в този момент “, добави Бунев.

В момента в ход у нас са три големи търга по ПВУ за доставка на влакове и един за локомотиви на батерия. Само последният от тях върви по проект.

Търгът за 35 нови едноетажни електрически мотрисни влака се бави след няколко размотавания поради тъжби на играчи и в този момент още веднъж е на фаза подаване на предложения.

Търгът за 20 пуш-пул влака е на стадий договаряния с евентуални снабдители, като с максимален късмет е испанският „ Талго “,
защото другият производител е от Китай,
а Европейската комисия съвсем несъмнено няма да утвърди пари по ПВУ да отидат при тамошен състезател. Формалният мотив се чака да е това, че китайските компании получават дотация от държавното управление. Последният търг за седем двуетажни мотриси за крайградски влакове също е още на стадий подаване на предложения. Според източници на „ Телеграф “ става все по-невъзможно който и да било производител механически да извърши условието всички сформира да са доставени доникъде на 2026 година, каквото е условието на Брюксел за финансирането по ПВУ. Ето за какво оттова се готвят за договаряния с Европейска комисия срокът да бъде продължен най-малко до края на 2026 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР