След нареждане на регионалния министър Андрей Цеков Агенция Пътна инфраструктура“

...
След нареждане на регионалния министър Андрей Цеков Агенция Пътна инфраструктура“
Коментари Харесай

Започва се обезопасяване на отсечка от пътя Велико Търново-Търговище в района на „Момина чешма“

След разпореждане на районния министър Андрей Цеков Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ е стартирала обезопасяване на сектор от първокласния път I-4 Велико Търново – Търговище в региона на „ Момина чешма “ . Трасето при 221-ви км е измежду най-опасните по направлението с голям брой пътнотранспортни катастрофи и починали . Преди 10 дни министърът посети персонално мястото и беседва с близки на починали и потърпевши при произшествия, пред които пое ангажимент да се вземат спомагателни ограничения за обезопасяване на правата права след прохода Боаза, в която има съществуване на кръстовище към парк и вилна зона.

Инспекция на място направиха ръководителят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов, инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ, регионалният шеф на Търговище Гергана Цонева, кметът на Община Търговище доктор Дарин Димитров, шефът на Областно пътно ръководство – Търговище инж. Марчо Марчев, представители на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи и други

Експертите направиха оглед на трасето и след разбор на обстановката стартират осъществяването на краткосрочни и дълготрайни ограничения, които да решат проблемите с трафика . До края на месеца в сектора ще бъде положена нова „ шумна “ маркировка и ще се вкара ограничаване на скоростта на придвижване – до 60 км/час . Предстои от Министерство на вътрешните работи да инсталират и стационарна камера , която ще следи непрекъснато за съблюдаване на наложените ограничавания. Специалистите са безапелационни, че това е най-рационалното и бързо решение, което ще помогне за понижаване на скоростта и рисковото изпреварване. Допълнително ще се инсталират нови пътни знаци и ще се обнови маркировката за по-добра сигнализация за обезпечаване на сигурността на придвижването в региона.

Специалистите по пътна сигурност и инженерите, взели участие в огледа на трасето, стигнаха до заключението, че монтирането на колчетата по осовата линия , по образеца на Кресненското дефиле, на този стадий не е целесъобразна мярка и няма да помогне за възстановяване на пътната сигурност. Причината е, че има предпоставки поради вероятно монтиране на колчета, конфликтните обстановки да се пренесат на няколко километра след „ Момина чешма “.

По време на работна среща в регионалната администрация през вчерашния ден, представителите на АПИ, Министерство на вътрешните работи и общината набелязаха и дълготрайни ограничения. Сред тях са реорганизация на кръстовището в региона на вилните зони на Търговище за обезпечаване на лента за ляв завой и създаване на пешеходен подлез за безвредното прекосяване на жителите. Съвместно с общината са планувани и местни платна и както и нощно осветяване на кръстовището. До края на годината е планувано осъществяване на социална поръчка за избор на реализатори на проектирането и строителните работи (инженеринг) и строителния контрол за реконструкцията на пътя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР