След напрегнато заседание и обстрел по Столичната община с яйца

...
След напрегнато заседание и обстрел по Столичната община с яйца
Коментари Харесай

Доц. Тодор Чобанов: Паметникът на съветската армия е опасен

След с напрежение съвещание и обстрел по Столичната община с яйца и алена багра, общинските съветници взеха решение - Паметникът на руската войска би трябвало да бъде изместен в музей. 
 
" В една естествена обстановка този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за агитация на режим, наказан от дълго време. Не инцидентно сходно решение имаше на общинския съвет и преди 30 година Във време, когато се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади ", разяснява историкът доцент Тодор Чобанов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той уточни, че Паметникът на руската войска е един от дребното, които имат публикуван  акт за държавна благосъстоятелност. Той е трябвало да се издира в НИМ, като част от по-голяма комбинация. 
 
" Много софиянци го одобряват за агитация на отминала ера. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са мотив за изваждане на нерешени проблеми ", уточни доцент Чобанов.
 
Историкът посочи, че окончателното решение даже не е в компетенцията на регионалния шеф, а на Народно събрание. Нужно е предлагането да бъде импортирано като проектозакон в идващия парламент.
 
" Областният шеф не може да води лична политика, имаше един който оферираше паметникът да се подари на Русия. Областният шеф няма да предприеме дейности, той няма законово съображение. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са изключително събитие, интервал на мощно разгорещяване на пристрастеностите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и закани, диалогът би трябвало да се води цивилизовано ", сподели още гостът.
 
По думите му е нужна законодателна смяна за статута на паметниците, които не попадат в Закона за културното завещание.
 
" 100% е несъмнено, че скоро няма да има физическо развиване на проблема с преместването. Не мисля, че преместването на целия монумент е допустимо, на обособени детайли - да. В природата няма нищо празно, в случай че се стигне до пренасяне, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде много по-сложен ", предвижда доцент Чобанов. 
 
Той уточни още, че паметникът е рисков и има потребност от ремонт.  " Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос би трябвало да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прости, нищо не е постоянно, не е в ослепително положение, минаването около него крие риск ", безапелационен е доцент Чобанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР