След над седем часа разговори между протестиращи, премиера Николай Денков,

...
След над седем часа разговори между протестиращи, премиера Николай Денков,
Коментари Харесай

Подписано е споразумение с представители на протестиращите, заяви Денков

След над седем часа диалози сред протестиращи, премиера Николай Денков, министри и представителите на всички политически сили в Народното събрание - без Българска социалистическа партия - е подписано съглашение, което ще бъде изпратено в Народното събрание за гласоподаване.

Това сподели министър-председателят, след срещата в постройката на Народното събрание с протестиращите енергетици и миньори. По думите му задачата е ангажимент пред протестиращите да се поеме освен от държавното управление, само че и от политическите партии.

„ Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме подготвени да обсъждаме съглашение, тогава това не се случи. Започнаха митингите, бяха дефинирани през вчерашния ден шест точки от протестиращите, през днешния ден стартирахме от тези шест точки и имаме извънредно съглашение, което беше подписано от главните участници в тази полемика, сподели пред публицисти министър председателят Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.   

Той разясни, че подписите стоят под 7 точки. Първите две са написани по-експертно, тъй като на следващия ден тези седем точки ще бъдат импортирани в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на Народно събрание, с цел да е ясно, че задължението е освен на държавното управление, само че също по този начин и на партиите, които поддържат това държавно управление. Ще се веселя да се причислят и други, това към този момент е тяхно решение, разяснява министър председателят.

Той посочи, че тези първи две точки всъщност значат, че страната няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Той посочи, че тези централи, без значение дали са държавни или частни, имат свободата да работят свободни и пазарът ще реши кои ще останат.

По думите му първите две точки значат, че системата ще работи устойчиво, ще имаме базови мощности колкото е належащо, с цел да може да работи енергийната система.

Той означи, че договарянията са дълги, тъй като от една страна хората би трябвало да схванат, че грижата я има, само че от друга - решенията би трябвало да подхождат на условията на Европейската комисия. И оттова са в действителност дългите полемики, тъй като това, което желаят, няма по какъв начин да стане тъкмо по техния метод, само че може да стане по друг. Денков уточни, че това е, което от самото начало би трябвало да изясняват - че има правила и те ще се съблюдават, само че задачата е същата – тя е топлоелектрическите централи да работят толкоз, колкото пазарът им разрешава и в това време да имаме постоянно задоволително, тъй че да не се нарушава снабдяването с електричество в България.

Попитан дали всички са били съгласни, Денков посочи, че една от организациите е споделила, че сега не е подготвена да подпише, желае да вземе текста, да го занесе на протестиращите, да го покаже и разиска и тогава да каже.

Той разяснява, че има разнобой сред другите участници, които стачкуват.

На въпрос дали стопират митингите, Денков изясни, че част от организациите са споделили, че ги стопират, друга - че ще ги спрат, когато това се гласоподава, и е имало една организация, която е споделила, че ще обсъдят с хората.

Денков разяснява, че е почнал разговорът много преди да бъдат импортирани проектите. По думите му е имало краен период 30 септември и е трябвало да бъде спазен, тъй като " в случай че не е бил спазен, е нямало защо да приказваме, всичко изчезваше ".

Той изясни, че тези пари са отделени сега за България и в случай че ние не ги желаяме, те ще бъдат преразпределени на други страни членки.

В отговор на въпрос за предоговаряне на ПВУ с Европейска комисия, Денков сподели, че основата на договарянията с Европейска комисия са документите, импортирани на 30 септември, и такива не могат да бъдат стартирани всъщност без тези документи да бъдат импортирани.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР