След над десет години живот в голям американски град Мария

...
След над десет години живот в голям американски град Мария
Коментари Харесай

Те напуснаха САЩ и отвориха най-вкусната пекарна в България, макар да не разбираха нищо от хляб

След над 10 години живот в огромен американски град Мария Цачева и фамилията й мечтаят за спокоен живот на село и дребен фамилен бизнес. Когато преди три години най-сетне реализират фантазията си, като се реалокират от Денвър, Колорадо, в село Чавдар, в Средногорието, там няма от кое място да се купи свеж самун. И тогава се ражда концепцията за фамилния бизнес – хлебопекарна.
Мария е преподавател по география, а брачният партньор й е управител в огромна компания за произвеждане на бира и първоначално нито един от двамата не знае нищо за правенето на самун.

Отнема им повече от година, с цел да придобият нужните знания и разрешителни – през днешния ден пекарна „ Прованс “ пече най-вкусния самун в региона. Хлябът им се прави оценка както от локалните, по този начин и от фенове оттатък Средногорието, които постоянно посещават пекарната.
Мария се реалокира в България през 2016 година и тогава преобразява съборетината в село Чавдар в една от най-успешните пекарни в региона. Това е по този начин, тъй като е привикнала да гледаэна проблемите като благоприятни условия.

„ Върнахме се в България, тъй като бяхме привлечени от дребното обитаемо място, а и тъй като малко бяхме изморени от динамичния живот в чужбина “, споделя за претекстовете си Мария. Тя добавя, че не са се върнали поради неуспехи зад Океана, даже в противен случай, фамилията й е постигнало значително в Съединени американски щати, където мъжът й работил за постоянна компания. В България първо се прибира тя с двете си деца. Мария се завръща в родния Чавдар, който я притегля с образа си и уредеността си.

„ Това, което първоначално ни впечатли, е, че нямаше самун. В 10 часа той беше приключил и съседите ни се смееха, че спим до късно. Налагаше се да вървим до прилежащото село, с цел да си купим самун “, спомня си през днешния ден Мария.

И по този начин внезапно мъжът й дава концепцията да създадат дребна бутикова пекарна.

Всички ги предизвестяват, че няма да им е елементарно, че това, с което са се заели, е доста мъчно, само че това не ги отхвърля.

„ Имаше хора, които ни споделиха, че ще горим в огън, толкоз е мъчно, само че ние към този момент бяхме взели решението, бяхме създали вложенията и нямаше място за връщане обратно “, споделя още Мария.

Крепяло я това, че хората имали потребност от това, което тя и мъжът й правели, от хляба. „ Даже това беше един от моментите, в който си споделях: „ Сега е моментът да основа партия, тъй като виж по какъв начин всички ме поддържат – смее се младата жена.

Тя получила поддръжка за бизнеса си в BASE – стратегия на „ Америка за България “ за създаване на общественост посредством предприемачество. Лекторите в нея й дали морална поддръжка, че и тя може да успее. Мария е безапелационна, че от сходна поддръжка има огромна нужда в дребните райони.

„ Пекарната ни предлага няколко типа апетитен самун. Осигуряваме и закуските за децата от община Чавдар. Почти на всички места ни викат, с цел да обслужваме с кетъринг “, споделя за постигнатото дамата, посветила се на предприемачеството.

В пекарната работят петима души от селото и от района.

„ При огромни поръчки викаме почасово хора от селото, които виждам да редувам, с цел да не са все едни и същи, с цел да може понякога всеки да има спомагателен приход “, споделя Мария.

Тя е безапелационна, че бизнесът в дребните обитаеми места не е неосъществим, само че е малко по-труден, тъй като се започва мъчно и тъй като пазарът е по-лимитиран, само че нещата малко по малко се случват. Като при нея – през днешния ден пекарна „ Прованс “ доставя с апетитен самун Чавдар и района.

Инфо: BG-VOICE

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР