След началото на войната в Украйна руските олигарси бяха принудени

...
След началото на войната в Украйна руските олигарси бяха принудени
Коментари Харесай

Защо в Сардиния си искат руските олигарси обратно?

След началото на войната в Украйна съветските олигарси бяха принудени да изоставен Италия, а първокласните им парцели бяха иззети. Но за доста италианци тяхното неявяване значи по-малко пари и вложения, написа " Дойче веле ". 

Порто Черво със своята стръмна брегова линия и тюркоазено море е място, богато надарено от природата. През последните десетилетия заможните съветски туристи способстваха за ръзцъфтяването на този регион. От началото на нашествието на Русия в Украйна обаче всичко се промени.

Охраната, която стопира репортерите пред вилата на Алишер Усманов, е наета от италианската страна. Тя сега ръководи парцелите на глобените руснаци и е виновна и за поддръжката на техните басейни, градини и яхти, ситуирани на територията на Италия.

Двете лица на глобите

Общата стойност на активите, които Италия е замразила, е 1,7 милиарда евро. През пролетта специфичното звено на финансовата полиция за битка с финансирането на тероризма съумя да обработи листата със глобите на Европейски Съюз и да разпознава собствеността на попадналите в него руснаци в границите на няколко седмици.

Звеното може да работи без правосъдна заповед. Но към този момент все по-осезаемо се усеща и противоположната страна на триумфите на проверяващите. Само поддръжката на вилата на Усманов в Порто Черво излиза по 120 000 евро на година, а отсъствието на олигарсите отслабва локалната стопанска система.

В непосредственост до вилата, която не може да бъде забелязана извън, е ситуиран и прелестен дребен ресторант. Собственикът му кани екипа на телевизия ARD вътре и им демонстрира мястото, което Усманов е обичал да посещава. В продължение на дълги години той постоянно е идвал в Сардиния, хранил се е в ресторанта и се е срещал с бизнес сътрудници.

Руснаците - великодушна касичка за локалния бизнес

Ресторантите тук не са застрашени от банкрут поради неналичието на съветски олигарси, други богати посетители от страните от Персийския залив и Съединени американски щати не престават да ги посещават. И все пак притежателят на ресторанта Масимо Скардови намерено декларира, че не е почитател на глобите и че Италия сама си вреди със замразяването на активите.

Не единствено той е неудовлетворен. Занаятчиите, домакините на парцелите, които се дават чартърен, и градинарите остават без работа. Руснаците, които бяха възприемани като изключително великодушни клиенти, не посещават и магазините, както и другите заведения за хранене. Според анализите всяко лято единствено на Коста Смералда те са харчили 80 милиона евро.

На Коста Смералда съществува и прочувствена взаимозависимост към олигарха Усманов. Той да вземем за пример подарява кола за спешна помощ на община Арцакена и спонсорира възобновяване на Капитолийските музеи в Рим. От 2018 година съветският милиардер е и почетен жител на Арцакена.

В подтекста на войната в Украйна поражда и още един въпрос: дали тези жестове са били стимулирани само от персоналната му взаимност към Италия? Или пък са резултат от тактика за основаване на зависимости и преданост, която сега се усеща в северната част на Сардиния. Реалността е, че мнозина тук са съперници на глобите против техния почетен жител от Русия.

Възможно ли е Усманов да се завърне?

Кметът на Арцакена не желае да отнеме почетното поданство на Усманов. Той не желае и да даде изявление по тематиката. Самият олигарх очевидно също е подготвен да се бори: негов представител отхвърля пред ARD милиардерът да е изключително непосредствен до Путин или пък да поддържа войната против Украйна: " Господин Усманов няма никакво отношение или въздействие върху съветската външна политика. Всяко съмнение, че той поддържа спора в Украйна, е безпричинно. "

Алишер Усманов апелира европейските наказания пред Съда на Европейския съюз. В Сардиния мнозина се надяват, че богатият руснак ще завоюва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР