След началото на войната в Украйна много руски олигарси се

...
След началото на войната в Украйна много руски олигарси се
Коментари Харесай

Руски олигарски окупираха Дубай, спасяват парите си

След началото на войната в Украйна доста съветски олигарси се насочиха към ОАЕ в опит да избегнат западните наказания и да намерят леговище за себе си и парите си.

В уеб страницата на дубайското начин на живот списание Russian Emirates регистрират мощен интерес на руснаци към страната. В последните две седмици влизанията в уеб страницата съвсем са се удвоили. Експерти считат, че е допустимо тази наклонност да продължи. Причината е, че руснаците търсят способи да избегнат глобите и да подсигурят своето положение, написа Дойче веле.

" Съществува чувството, че настава същинска смяна във връзка с притока на капитали към Дубай като резултат от всички руснаци, които напущат страната си и търсят финансово леговище ", обобщава специалист от петролната сфера, който неотдавна е бил в Дубай.

Появяват се известия и за от ден на ден частни самолети на съветски олигарси, които летят от Москва към Дубай. Украински вестник заяви, че съгласно локалното разузнаване богаташи избавят персоналното си имущество, като го местят в емирството.

Проследяването на морския трафик също демонстрира, че от ден на ден огромни съветски яхти в последно време дебаркират в Дубай. Обединените арабски емирства не постановиха наказания по отношение на Русия след нашествието в Украйна и първокласните плавателни съдове са в сигурност там.

Дубай е и изключително известна безвизова дестинация за отмора за руснаци. Твърди се, че сега в ОАЕ живеят към 100 000 рускоговорящи. 40 хиляди от тях идват от Русия, а останалите - от някогашните руски републики.

Въпреки дълготрайните връзки на ОАЕ с Вашингтон в областта на сигурността страната се опита да избегне заемането на позиция за войната в Украйна. Междувременно бизнес консултанти от Дубай оповестяват за голям растеж на запитванията, идващи от Русия.

" Нараства загрижеността, че Дубай фактически ще се трансформира в още по-голям център за парите на съветските олигарси ", споделя антикорупционната експертка Джоуди Витори от Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Потокът от сенчести съветски капитали стартира да се влива в Дубай още в края на 90-те години на предишния век, прибавя Витори, която е била част от работна група на НАТО за битка с корупцията.

Според експертката никой не би могъл да каже сигурно какъв брой огромно ще е нарастването на финансовите потоци в този момент. Причината е, че по-голямата част от тях въобще не са забележими. Властите в ОАЕ не събират съответната информация, добавя Майра Мартини от " Трансперънси интернешънъл ".

Разследващите корупцията би трябвало да разчитат най-вече на изтекли документи за това кой какво има в ОАЕ, изяснява още Витори.

Заради натиска от интернационалните организации страната е въвела някои ограничения за по-голяма бистрота. " Ако в този момент регистрирате компания в ОАЕ, най-накрая ще ви попитат кой в действителност стои зад нея ", споделя Мартини. И макар по-строгите правила към момента е елементарно да се укрият средства, прецизира Мартини.

В ОАЕ съществуват 39 разнообразни фирмени регистъра. В ОАЕ съществуват и повече от 40 така наречен свободни зони, съсредоточени главно в Дубай, където чужденците могат да разполагат и реалокират фирмите си.

" А за недвижимите парцели или капиталовите фондове никой няма да ви зададе никакви въпроси ", споделя още Мартини. Закупуването на парцел в ОАЕ е относително елементарно и обезпечава виза за престояване без нужда от локален спонсор. Инвестицията в неподвижен парцел на стойност към 272 000 щатски $ обезпечава тригодишна виза. Капиталови инвестиции от почти 1,36 милиона $ дава право на петгодишна виза.

Защо тъкмо в ОАЕ?

Разбира се, емирствата надалеч не са единственото място в света за богати хора, опитващи се да избягат от наказания и да скрият парите си. Но ОАЕ са изключително място. " Те не са директна точка като Каймановите острови, а по-скоро съставляват локация от вида " всичко на едно гише " за незаконни финанси ", изяснява Витори.

Много интернационалните компании, опериращи в Близкия изток, също са регистрирани тук и работят изцяло легално. Комбинацията от мръсни и чисти пари прави Дубай толкоз прелъстителен, добавя тя.

Политическата обстановка също е удобна. Всяко от емирствата в ОАЕ се ръководи от монархия, скрепена върху племенна власт. Застъпници за човешките права разказват ОАЕ като властническа страна без същинска политическа съпротива и със съществени ограничавания на гражданската интензивност и свободата на словото. Всичко това по думите на Витори води до по-слаба сдържаност от страна на публицисти и деятели. И всичко това на фона на относителна политическа непоклатимост.

Когато става въпрос за мястото, където държат парите си, клептократите се интересуват от законността и реда, въпреки да не демонстрират интерес към същите тематики в личните си страни, изяснява Мартини от " Трансперънси интернешънъл ".

Тайната на финансовите транзакции, сложното осъществяване на екстрадиции и незадоволителното съдействие с други страни по сходни въпроси допълват комплицирания пъзел, който прави страната подобаваща за леговище на богатите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР