След началото на руската военна операция в Украйна президентът Володимир

...
След началото на руската военна операция в Украйна президентът Володимир
Коментари Харесай

В Украйна е в сила военно положение

След началото на съветската военна интервенция в Украйна президентът Володимир Зеленски разгласи военно състояние в страната и прикани украинците да не излизат от домовете си.

„ Уважаеми жители на Украйна, през днешния ден съветският президент Путин разгласи специфична военна интервенции в  Донбас. Русия  реализира удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно състояние и ви апелирам да останете по домовете си! Проведох диалог с американския президент Байдън и получих уверения за поддръжка. Без суматоха, ние сме мощни и подготвени на всичко, ние ще победим! “, съобщи във видеообръщение Володимир Зеленски.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безрезултатно да беседва по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Въоръжените сили на Русия не нанасят ракетни, авиационни или артилерийски удари по украинските градове, разгласи съветското министерство на защитата, представено от РИА Новости.

От министерството прецизираха, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната защита, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква заплаха за цивилното население.

По-рано тази заран съветският президент Владимир Путин разгласи началото на профилирана военна интервенция в Донбас, Източна Украйна.

Около 5 часа в разнообразни елементи на Украйна към този момент се чуваха детонации. Непосредствено измежду обръщението Путин в столицата Киев са чути 5-6 мощни детонации.

Взривове са раздрусали и Харков, вторият по величина град в Североизточна Украйна. Двама души в Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската войска оповестяват за най-малко две мощни детонации.

Експлозии имаше и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от детонации в период от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се оповестява за гърмеж.

В столицата на Киев една от детонациите е прогърмяла наоколо до интернационалното летище.

Европейският регулатор за авиобезопасност предизвестява за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство .

Руски войски към този момент има в Одеса и към този момент пресичат границата към град Харков, оповестяват от вътрешното министерство на Украйна.

Външният министър на Украйна Димтро Кулеба написа в Туитър – „ Путин стартира пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под офанзива. Това е война на експанзията. Украйна ще се отбрани и ще победи написа още Кулеба и прибавя – „ Светът би трябвало и може да спре Путин. Времето за деяние е в този момент “.

Украинският външен министър Антон Герашченко също разгласи рано тази заран, че нашествието е почнала с ракетен обстрел на Киев. По думите му са атакувани военни хранилища и обекти, а по границата сред Украйна и Русия има артилерийски обстрел.

 Военна техника край Донецк, 23 февруари 2022 г./Ройтерс

Украинският дипломат в Организация на обединените нации прикани страните-членки да спрат войната на изключително съвещание на Съвета за сигурност. Отговорност на тази институция е да спре войната, съобщи Сергей Кислица.

От през днешния ден в Украйна е въведено изключително състояние, което дава опция на управляващите да наложат полицейски час, където е належащо. Забранено е на резервистите от армият да напущат страната, а през вчерашния ден те към този момент получиха уведомление, че могат да бъдат призовани всеки миг.

Днес българският външен министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещаване в Украйна дружно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония. Пътуването е анулирано. В Министерството на външните работи работи спешният щаб за обстановката в Украйна.

При потребност от подпомагане българските жители в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев разгласи телефонни линии за сънародници и към генералното консулство в Одеса.

Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР