След множество перипетии, за които разказа органистката Мария Славова в

...
След множество перипетии, за които разказа органистката Мария Славова в
Коментари Харесай

Град Сливен се сдоби с концертен орган

След голям брой премеждия, за които описа органистката Мария Славова в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ", обществеността на град Сливен съумя да си извоюва нов концертен орган - инстумент, който рядко се строи и заради това са малко съществуващите у нас органи.

Всъщност нов е много релативно разбиране: Сагата със сливенския орган е доста дълга. Тя датира още от 2005 година, когато този орган потегли към Сливен от Швейцария с помощта на господин Камен Кенов и група локални културни деятели, само че по този начин се случи, че нямаше подобаваща зала, в която да бъде подложен, и той преседя 10 години в един гараж, разкрива част от историята Мария Славова.

Сливенската общност обаче търпеливо и упорито чака да бъде осъществен ремонтът на зала " Сливен " и още веднъж повдига въпроса с слагането на органа в нея. Културните дейци съумяват да убедят управата на града, че сходен акт не е разсипничество, а постигане до нови благоприятни условия за Сливенския симфоничен оркестър, дирижиран от Димитър Караминков.

За първото показване на органа маестрото кани изпълнителката от Добрич Мария Славова, която взе участие в празничен концерт по раздаването на премиите на Сливен, а на 27 октомври - и в откриването на новия креативен сезон на оркестъра. Желаещите да чуят новия инструмент препълват реновираната зала " Сливен ".

Повече за новия орган в Сливен и за просветителните концерти с орган в Добрич споделя Мария Славова в изявление за " Алегро виваче ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР