След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета -

...
След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета -
Коментари Харесай

Валентин Николов, енергиен експерт: И в момента получаваме руски газ, но чрез посредници

След доста премеждия към този момент имаме диверсификация на газовите трасета - имаме 6 входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за жалост, все още нямаме. Това сподели за БНР Валентин Николов - някогашен шеф на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ „ Козлодуй “. И сега получаваме съветска газ, единствено че през медиатори, безапелационен е той.

„ От друга страна, получаваме азербайджански газ - 30%, по контракт и другите 70% - от спот пазара, където е доста по-скъп. Тоест ние сега от Азербайджан получаваме почти същото съответствие, както от Газпром - 30% петролни деривати и 70% спотова цена. В момента от Азербайджан получаваме почти на цена, както бихме получавали от „ Газпром “. За страдание обаче от медиаторите, от които получаваме съветска газ, получаваме с надценка от спотовия пазар - т.е. доста по-скъп “.

„ Не мисля че ще останем без газ. Доста от комерсиалните компании доста по-рано Булгаргаз, след започване на войната и с изпреварваща информация може би, съумяха да вземат и спотове на Ревитуза, и потенциал в мрежата “.

Така или другояче ще вземем през медиатори съветска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на доста по-висока цена

Според него верният въпрос не е дали да преговаряме с „ Газпром “, а можем ли след години да спечелим арбитражно дело против компанията.

„ Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард $ без да сме получили нито капка полутечен газ от „ Газпром “. Ако обаче го спечелим, в този случай „ Газпром “ би трябвало да ни платят всички вреди и, надлежно, пропуснати изгоди от това, че не са ни доставили газ “.

Необходим е „ доста добър разбор в контракта с „ Газпром “, тъй като към този момент вредата е нанесена, безапелационен бе Николов.

„ Един преговорен развой отначало с Газпром ни слага м доста неизгодна позиция - т.е. ние към този момент не можем да претендираме за изгоди от тях никога “, счита специалистът.

В унищожаване на държавните предприятия от търговията с газ „ има аргумент “, само че нашият пазар още не е квалифициран за това, безапелационен е той.

„ Всъщност цялата политика на Евросъюза, освен в газа, а и в тока, е да няма публични снабдители, а в случай че има държавна компанията - да се състезава наедно с другите “.

Бившият министър Александър Николов „ не е напълно прав “, че в случай че не се завърши бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има от кое място да се достави втечнения газ, тъй като тръбите ще заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра дневно може да получаваме и в този момент от „ Кулата-Сидерокастро “. Около три милиарда куб. метра са годишните потребности на страната “.

Правителството „ Петков “ е трябвало да приключи връзката през 2021 година. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, само че не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите, акцентира Николов:

„ А тя не виждам да е приключена и в този момент. Трябва да се направи разбор дали на компанията реализатор ѝ се вземат неустойки. Още никой не е споделил за това нещо “.

„ Ще получаваме 1 милиард кубически метра, както получаваме и сега от Азербайджан, през тази гръцка връзка, единствено че на по-ниска цена, тъй като ще осъществим контракта, който сме подписали с Азербайджан, само че повече няма да можем да получаваме оттова. Ще можем да получаваме повече през 2024 година, в случай че бъде приключен LNG терминала в Александруполис, тогава в действителност ще имаме диверсификация, тъй като ще сме съсобственици в този терминал “.

Щабът би трябвало да проучва контракта с " Газпром ":

„ Политически вярно е основан щаб, само че механически погрешно, тъй като не е належащо чак щаб. Мисля, че Булгаргаз е комерсиално сдружение, което би трябвало единствено да си откри източници на газ. Въпросът е, в случай че има изобщо щаб, да проучват благодарение на интернационалните консултанти контракта с " Газпром ", тъй като там е разковничето дали България ще загуби едни огромни пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този контракт без да договаря за нов контракт. Там трябвало да проучват “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР