След много години на изследване и анализи стана ясно, че

...
След много години на изследване и анализи стана ясно, че
Коментари Харесай

Чертата, която ни прави по-привлекателни за околните

След доста години на проучване и разбори стана ясно, че състраданието е главната линия, която демонстрира най-хубавото от нас . Освен това през последните години изследванията демонстрират, че състраданието поддържа хората по-млади, по-привлекателни, по-здрави и по-щастливи.

Състраданието може да се дефинира като състрадание или угриженост за страданието на другите, само че то е нещо доста повече. Това включва усеща на съпричастност към някой различен и достоверно предпочитание тези усеща да се трансфорат в дейности, когато е допустимо. Знаем също, че състраданието може да бъде преподавано посредством образование по медитация и да вземем за пример може да усили просоциалното влияние и държание.

За да изпитаме същинско съчувствие, би трябвало на някакво равнище да почувстваме дълбока, прочувствена връзка – емпатия – с един или повече хора. Получателите на нашата съпричастност може да са изцяло непознати или даже те могат да бъдат животни. Любопитно е, че по някаква причина ние се свързваме с тях и тяхното състояние.

Въпреки че има доста преимущества да си съчувствен – като да вземем за пример предприемане на благи дейности, които оказват помощ на другите – има и преимущества за състрадателния човек:
Състраданието може да забави процеса на стареене .​ Състраданието ни прави по-привлекателни за другите. Когато човек демонстрира характерности, свързани със съчувствие, като емпатия, добрина и безкористност, той е по-желан сътрудник. И съгласно изследване,ние сме генетично привлечени от състрадателните хора. Това е изцяло разумно, защото всички желаеме да сме към хора, които ни схващат и също ни обичат. Фокусираните върху състраданието медитации носят голям брой изгоди . Тези медитации могат да покачат оптимизма и позитивните усеща, да покачат имунитета против стрес, да засилят възприятието за непосредственост, съгласуваност и обществена връзка и да понижат признаците на посттравматичен стрес.
Състрадателна медитация

Ако перифразираме Далай Лама, състраданието е вродено и сходно на мускул може да бъде укрепено с извършения. Чрез нравствен метод можете да обучите мозъка си да бъде по-добър и по-състрадателен, точно за това оказва помощ медитацията... Мислете за това като за акт на прекосяване от наказание към грижа, от изолираност към връзка от злост към схващане.

След като практикуваме състрадателна медитация за няколко минути всеки ден, можем да живеем по-щастлив, по-здравословен живот, както и да трансформираме освен метода, по който мислим за себе си и тези, с които сме близки, само че и света.

Как? Чрез позитивните микро- и макродействия, които ще изпълним с помощта на разширения ни потенциал за съчувствие. Изследванията демонстрират, че когато забележим някой да оказва помощ на различен човек, това основава положение на нагорнище в наблюдаващия.

Тези данни от своя страна допускат, че издигането по-късно въодушевява наблюдаващите да оказват помощ на други хора - и това може просто да е силата зад резултата на доминото за по-голяма съпричастност и предоставяне.

И най-после, ние поддържаме тезата, че състраданието е заразно: дейностите на благотворителност и добрина пораждат верижна реакция, която продължава отсега нататък.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР