След Месни Заговезни (10 март) започва Сирната неделя, чийто последен

...
След Месни Заговезни (10 март) започва Сирната неделя, чийто последен
Коментари Харесай

Традициите, които да спазим на Сирни Заговезни

След Месни Заговезни (10 март) стартира Сирната неделя, чийто финален ден е Сирни Заговезни (17 март). Денят е постоянно тъкмо 7 седмици преди Великден. Известен е още и като Големи Заговезни, Сирни поклади, Неделя сиропустна. 

Ето кои са най-популярните обичайни традиции, които би трябвало да се съблюдават.

Ден за прошка 

Целият ден минава в посещаване на близки и родственици. По-младите гостуват на по-възрастните - родители, братя, сестри, кумове. Целуват им ръка и желаят амнистия, казвайки “Прощавай ", “Простено да е " дават отговор по-възрастните. Семейството сяда на празнична вечеря, която би трябвало да е изобилна, само че да изключва ястия от месо. 

На масата би трябвало да има ястия със сирене, яйца, риба, тутманик, мляко с ориз, орехи, тиква. Задължително се яде бяла халва. 

Хамкане 

Сирни Заговезни е обвързван с обичая хамкане. Възрастните дами закачват парче халва на червен конец и го връзват на тавана. Всички деца се подреждат в кръг, слагат ръцете си откъм гърба и се пробват да захапят халвата с уста. 

Бабата разклаща конеца, а децата се надпреварват кой ще отхапе халвата. Забранено е потреблението на ръцете, единствено устата. 

Заговезнишки огньове 

Празникът се свързва и с прескачането на огромни огньове от млади мъже. Те събират царевична шума и клони през цялата минала седмица - Сирница. На Сирни Заговезни момчетата и младите мъже подреждат шумата и клоните на купчини по височините към селото и ги палят. В някои райони огньовете се палят в центъра на селата - на площада. 

Поверието е, че докъдето доближава светлината от пламъците, до такава степен няма да удари градушка. Цяла нощ всички прескачат огньовете за здраве, изобилие, само че и да се предпазят от бълхи и рухване на градушка. В някои региони на страната се палят огнени стрели и факли. Младежите носят запалени факли и правят с тях ритуално ликвидиране на нивите за по-богат рандеман. 

Пламъците на огньовете се виждат от всички в селото и основават празнична атмосфера. През това време в центъра се вие хоро, което е последното преди строгите великденски пости. 

Кукери 

Със Сирни Заговезни е обвързван и различен български бит - кукерите. В някои региони на страната кукерските игри се провеждат на този ден. Кукерите имат собствен лидер, който е отпред на останалите членове на групата и се назовава цар. “Царят " прави ритуално засяване на равнищата. По време на този обред, останалите кукери подрънкват с хлопките и звънците и носят “царя ". 

След това кукерите обикалят всички къщи и благославят стопаните им. Поверието гласи, че колкото по-страшни са маските им и колкото повече звук подвигат, толкоз по-голяма е вероятността да прогонят злите сили. Костюмите им се създават от животинска кожа. Най-важният подробност от тях е маската, също направена от материали от скотски и растителен генезис - кожа, рога от наедрял рогат добитък. 

Подготовка за Великденските пости Сирни Заговезни е последният ден, в който се употребява храна от скотски генезис. От идващия ден християните се отдават на непоколебим великденски пост, през който почистват освен тялото, само че и духа си. Забранени са всички сватби, тържества и занимания. Християните пречистват тялото и духа си за посрещането на най-големия християнски празник - Възкресение Христово, actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР