След масовите протести срещу високите цени на горивата и новината,

...
След масовите протести срещу високите цени на горивата и новината,
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Трябва нов модел за пазара на горива у нас

След всеобщите митинги против високите цени на горивата и новината, че Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на шестте най-големи бензиностанции, енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Васко Начев гостуваха в Сутрешния блок на БНТ1 по тематиката кой управлява механизмите за цените на пазара на горива у нас.

Според Васко Начев, няма да има по-различни резултати от всички инспекции на Комисия за защита на конкуренцията до момента.
Васко Начев, енергиен специалист: Нужна е да се подхваща една законодателна самодейност, с която да бъде заменен модела по който работи пазара на горива у нас, тъй като даже да се понижи акциза, най-вече след шест месеца цените още веднъж ще доближат тези равнища. Пазарният механизъм за търсене и предложение работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което държавното управление би трябвало да насочи напъните си.
Според проф. Атанас Тасев, всяка интервенция в пазарната логичност може да е контрапродуктивна.
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Ако погледнем опциите на страната - на този стадий те са прекомерно малко, още повече че към този момент бяха наложени ограничения за контролиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата записка, това не е належащо. Трябва главните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна акция за горивата.
Според Васко Начев, цените на горивата у нас са постоянно малко под фокуса на публичното неодобрение, а за последните два дни цената на най-масовия бензин А95 е паднала с 20 стотинки. Ако погледнем таксите, акцизът и Данък добавена стойност у нас са измежду най-ниските, а в това време се доближаваме до цените в Европа и това е в действителност огромния въпрос, добави специалистът.
Васко Начев, енергиен специалист: Официално " Лукойл " има 40% от бензина в данъчните хранилища, само че с подставени лица, нещата стигат до 85-90%. На процедура, всички огромни играчи купуват от " Лукойл ". Внася се само високия клас А100, тъй че има нещо накриво.
Когато пада цената на нефта, не по този начин бързо падат цените при крайните консуматори, тъй като се работи на фючърс - действително нефтът към този момент е платен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Обратно - когато се подвига петрола, внезапно скача цената на дериватите, тъй като всеки търси оптималната облага, добави проф. Тасев.

Вижте целия диалог във видеото!
 Протести в страната против високите цени на горивата Протести в страната против високите цени на горивата
С митинг пред общината във Варна и автошествие - поданици на морската столица и през днешния ден обявиха, че са срещу високите цени на горивата. Те обаче упорства...
 Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира шестте най-големи вериги бензиностанции у нас Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира шестте най-големи вериги бензиностанции у нас
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира инспекция на шестте най-големи вериги бензиностанции у нас. Антимонополистите желаят да открият дал...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР