След критиките от страна на организацията за защита на правата

...
След критиките от страна на организацията за защита на правата
Коментари Харесай

Дизайнер се извини за използването на живи пеперуди в рокли

След рецензиите от страна на организацията за отбрана на правата на животните PETA за потреблението на живи пеперуди в роклите, създателят на японската марка Undercover се извини и даде обещание в никакъв случай да не употребява живи животни в своите модели, съобщи CNN.

" Съжалявам, че хванах в капан пеперуди, които можеха да летят свободно в небето ", съобщи Джун Такахаши в писмо до PETA.

Роклите " терариум " на Undercover, които съдържаха цветя и живи пеперуди, бяха миг на ефирна хубост по време на ревюто на марката за сезон пролет-лято 2024 година на Седмицата на модата в Париж през септември, само че роклите провокираха угриженост измежду деятелите за правата на животните по отношение на хуманното отношение към насекомите.

PETA писа на Такахаши през октомври, с цел да го осведоми, че пеперудите, употребявани за обществени дефилета, " нормално са или изтръгнати от природата, или отглеждани в плен във ферми ", и че доста от тях са смачкани или умират, до момента в който се транспортират " като товар " в пликове и дребни кутии.

Групата се базира на Северноамериканската асоциация на пеперудите, съгласно която " доста уредници на сватби към този момент заобикалят пеперудите на сватби, тъй като те (често) идват мъртви или полумъртви ".

В отговора си от 17 октомври Такахаши декларира, че желае пеперудите в шоуто му да са безвредни и здрави. Той написа, че екипът му ги е поръчал от " етичен " развъдчик и им е обезпечил подобаваща храна и задоволително пространство за дишане и хвърчене, като в същото време ги е поддържал при подобаваща температура.

Но дизайнерът добави, че въпреки марката му да се е стремяла да сътвори " допустимо най-удобната среда " за създанията, той е знаел, че това е било неточност. " Чувствах се отговорен, само че въпреки всичко взех решение да сложа пеперуди в роклята поради личното си създание ", написа той.

Такахаши съобщи, че е пуснал насекомите в парк незабавно след ревюто, макар че в писмото на PETA се отбелязва, че отглежданите в плен пеперуди " мъчно намират източници на храна и рядко оцеляват " в дивата природа, а също по този начин могат да " разпространят заболявания измежду локалните популации от инсекти ".

Говорител на PETA съобщи пред CNN във вторник, че представител на организацията се е срещнал персонално с Такахаши, с цел да му благодари за писмото, и са провели " градивна полемика ".

В писмото си дизайнерът споделя, че за първи път е развил афинитет към пеперудите на погребението на баба си преди две десетилетия. " Отидох до близката река и една бяла пеперуда прелетя около мен и не се отдели от мен ", споделя той. " Това прекарване ме накара да се усещам доста благополучен, мислейки си, че баба ми се доближава към мен ". Оттогава насам, добавя Такахаши, той е имал и други сходни впечатляващи прекарвания с насекомите.

" Надявам се, че ще оцените положителната ни воля и ви апелирам да не се колебаете да ни информирате повече по тази тематика, защото желаеме да се научим да се държим по-добре ", осведоми той PETA, добавяйки: " Моля се пеперудите още веднъж да дойдат на моя страна. "

Нюйоркският повсеместен магазин Barneys спря да демонстрира инсекти в своите витрини, откакто през 2018 година се сблъска с сходни недоволства от PETA поради потреблението на живи пеперуди монарх.

Организацията за отбрана на правата на животните организира и акции, ориентирани против това, което назовава " систематична свирепост " в търговията с кожи, мохер, вълна, кашмир, пух и четина.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР