След края на Втората световна война Европа извежда своята сила

...
След края на Втората световна война Европа извежда своята сила
Коментари Харесай

Инициативата Три морета - защита на демокрацията в Източна Европа

След края на Втората международна война Европа извежда своята мощ от дълбокото единение, което е най-видимо посредством НАТО и Европейския съюз . Много от страните в самодейността " Три морета " са членове и на двата клуба, само че все пак демократичният им напредък изостава, спрямо доста от западните им съседи.

Това пишат в собствен коментарен материал за авторитетното онлайн издание ръководителят и зам.-председателят на Политическа партия " Републиканци за България " Цветан Цветанов и Павел Вълнев.

Морски сили като Русия и Китай имат все по-осезаемо наличие в европейски води , намерено и прикрито опитващи се да въздействат на делата на континента, не в негова полза. Осъзнавайки значимостта на морската доминация и заплахата европейските водни пътища още веднъж да изпаднат във вакуум, 12 европейски страни, ситуирани към Балтийско, Черно и Адриатическо море, сътвориха стратегически съюз.

Тези 12 държави-членки осъзнават, че могат да основат мощен районен възпиращ фактор против зловредно външно въздействие , като обвържат и укрепят своите свързващи търговски и демократични връзки, с цел да работят в името на по-голям разцвет и сигурност в района на Трите морета . Страните-членки ще задълбочат своята икономическа и политическа интеграция, само че плануваните стратегически вложения ще отстранят разликите в инфраструктурата сред Изтока и Запада на Европа и ще подобрят живота на жителите от страните, членуващи в Инициативата " Три морета ", посредством привличане на вложения от Съединени американски щати, Европейски Съюз и европейските столици, ще утвърдят транспарантните западни бизнес практики в район, който е уязвим за китайски и съветски капиталови модели.

Инвестициите от Русия и Китай - постоянно с директни или косвени връзки с Кремъл и Китайската комунистическа партия - предизвикват корупцията, която изтласква законните, основани на пазара западни вложения, и основават зависимости от властническия капитал. За да бъде сполучлива Инициативата " Три морета ", Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да усилят поддръжката си под формата на спомагателни вложения в капитали политическа воля. Алтернативата е композиция от разнообразни начинания " на парче " в Централна и Източна Европа, което би основало уязвимости за Европейски Съюз и трансатлантическия съюз.

На 17 февруари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изрази поддръжката на администрацията на Байдън за Инициативата " Три морета ", като съобщи във видеообръщение към министрите на външните работи на страните членки на " Три морета ", че: "...включването на частния бизнес е добър метод да се даде ход на огромни инфраструктурни планове ". Тази поддръжка е представителна за главната поддръжка на Съединени американски щати (и ЕС), която ще ускори вложенията, сигурността и върховенството на закона за страните от " Три морета " и техните сътрудници. Защита на ползите, поощряване на растежа

Инициативата " Три морета " е учредена през 2015 година, с цел да отбрани и разшири ползите в региона на енергетиката, транспортната и цифровата съгласуваност , с цел да насърчи икономическия напредък и вложенията в Централна и Източна Европа. Може би толкоз значима, колкото отбраната на тези основополагащи ползи, Инициативата " Три морета " служи и като спомагателна мощ за евроатлантическата интеграция на района , като по този метод основава по-силен, по-устойчив и либерален Европейски Съюз на Изток. Нашата страна, България, ще е координираща за самодейността през тази година.

След края на Втората международна война Европа извежда своята мощ от дълбокото единение, което е най-видимо посредством НАТО и Европейския съюз. Много от страните в самодейността " Три морета " са членове и на двата клуба, само че все пак демократичният им напредък изостава, спрямо доста от западните им съседи. Не бива да забравяме, че преди завръщането на Централна и Източна Европа в обединена и свободна Европа, Източна Европа беше изключена от демократичния свят за към 45 години преди рухването на Берлинската стена. И до през днешния ден, след 31 години народна власт, в някои постсъветски страни, които в този момент са в Европейския съюз, остава властнически подтик. Създавайки блок в границите на блока, Инициативата " Три морета " се бори с този властнически подтик, обвързвайки страните членки , за реализиране на районни и общоевропейски стратегически цели. Полученият резултат от това единение включва построяването на съществени демократични характерности в тези страни, против непознати и вътрешни сили, разпространяващи съмнение в демократичните и евроатлантическите институции. Партньорството, което се простира от Естония на север до България на юг и Хърватска на запад е една от аргументите за основаването на Инициативата " Tри морета " и построяването на енергийна интеграция.

Руският президент Владимир Путин от години се пробва да заобиколи страните от " Три морета ", да ги подкопае и направи по-бедни. Но в целия блок на Инициативата страните членки построяват терминали за полутечен природен газ и междусистемни връзки, с цел да се причислят към националните енергийни мрежи от Литва до Хърватия, подкопавайки задушаващата хватка на Путин върху европейските енергийни доставки и политическото въздействие, което основава в столиците в целия район. Така както тръбопроводите физически свързват страните от Инициативата " Три морета ", западните технологии също ще свържат района. По този метод ще бъде възпряна упоритостта на Китай да конфигурира в района своя 5G хардуер , който мнозина смятат, че има и друго предопределение, да вземем за пример като шпионски програмен продукт. Използвайки доверени снабдители от демократични народи за своята 5G мрежа, цифровият дирек на Инициативата, ще даде добър пиедестал и ще поддържа осъществяването на другите два стълба. Трудности, които акцентират потребностите

Предизвикателствата пред Инициативата " Три морета " вършат начинанието още по-важно и амбициозно. Например избягването на китайски и съветски вложения се оказа ранна спънка за Унгария , която е член на " Три морета ". В момента Будапеща работи интензивно с китайския телекомуникационен колос Huawei, до момента в който други в Европа отхвърлят компанията въз основа на опасенията, че нейният хардуер може да се употребява за шпиониране на крайните консуматори. Всъщност казусът с Унгария акцентира компликациите, пред които е изправена Инициативата, само че също по този начин ускорява нейното съображение за битие.

Стратегически ситуирани и постоянно нуждаещи се от вложения за стимулиране на растежа, страните от Централна и Източна Европа са главните цели за външни операции . Москва и Пекин ще оферират на водачите на тези страни солидни вложения, създаващи впечатляващи водещи заглавия, само че които ще са структурирани по метод, утвърждаващ непозволени бизнес практики и изтласкващ законен капитал. Чрез обезпечаване на жизнеспособни, пазарно основани на прозрачността вложения, Инициативата " Три морета " основава мощна опция на вложенията, свързани с Русия и Китай . Финансирането на самодейността идва от нейните страни членки, Съединени американски щати и Европейски Съюз и се насочва към специфичен капиталов фонд. След като средствата бъдат преведени от страните членки, те се ръководят от изключителния финансов консултант на Инициативата - " Амбър Инвестмънт Груп ", който взема решение за целите на плана съгласно осъществимостта и комерсиалната жизненост. Този пазарен и транспарантен развой на избор на планове понижава капацитета външни участници да въздействат върху избора на планове, респективно усилва доверието на вложителите в прецизното съблюдаване на правилата на Фонда. Този механизъм е от решаващо значение за превъзмогване въздействието на външни и политически участници , които биха желали да повлияят на плановете за персонална полза или даже по-перфидни цели за задграничните участници и изключително тези, които имат връзки с Кремъл или Китайската комунистическа партия (ККП) .

Разгръщайки Инициативата " Три морета ", районът отблъсква геостратегическите план и на Русия и Китай, като предизвиква прозрачността, просперитета и развиването в сходство със западните стандарти. За да се подсигурява, че самодейността е сполучлива, поддръжката от Съединените щати и Европейски Съюз е от значително значение.

Важни жестове от страна на Вашингтон, като Резолюции на Конгреса и чувания на другите Комитети са извънредно значими за Източна Европа. Същото важи и за членовете на новата администрация на Байдън, чието присъединяване в конференции и срещи на върха на " Три морета " постоянно е добре пристигнало. Трансатлантическото доближаване към самодейността ще подсигурява, че " Три морета " е победа освен за страните в Инициативата, само че и за Европейски Съюз, и за Съединени американски щати - за огромно оскърбление на Москва и Пекин .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР