След кратка пауза Ambassador Talks се завръща! Имаме удоволствието да

...
След кратка пауза Ambassador Talks се завръща! Имаме удоволствието да
Коментари Харесай

Н.Пр. Доника Ходжа: Заедно Албания и България могат да създадат по-голям пазар в региона #AmbassadorTalks

След къса пауза Ambassador Talks се завръща! Имаме удоволствието да приветстваме Нейно превъзходителство Доника Ходжа в Деня на знамето на Албания (Деня на независимостта). Научете повече за този специфичен ден и събитието, което ще се организира в София.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

Отношенията сред Албания и България имат дългогодишни обичаи и контактите сред нашите нации не престават да са на много-добро равнище. Двустранният Договор за другарство и съдействие дава правната основа за актуалното развиване на нашите взаимотношения. Двустранните връзки се развиха доста през последните години и постоянно се поддържат контакти на високо равнище.

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Албания и България са две другарски страни, които от ден на ден се опознават. Ние споделяме схващане и полезности в подтекста на Европейски Съюз, НАТО, Организация на обединените нации, както и в други районни и интернационалните подиуми. Изграждането на мостове сред хората не е лесна задача, само че моят екип и аз успяхме да създадем Албания по-позната на нашите български другари, а също и България стана по-позната на албанците през последните години. Все отново би трябвало да се създадем още в тази посока и ние сме тук тъкмо за това.

Нашите връзки се характеризират със мощна воля за по-нататъшно развиване във всички области като стопанска система, туризъм, нововъведения, търговия, цифровизация, просвета и други Политическият разговор, построен върху обичайното другарство, както и върху исторически, културни и човешки връзки сред нашите два народа и страни, е отличен и свидетелства за непрекъснатото повишаване на обмена на визити, което демонстрира непоколебимата поддръжка на България към евроатлантическия път на Албания. Между нашите страни няма незарешени или висящи проблеми.

Отношенията и обменът в икономическия и инфраструктурния бранш не престават да се развиват, като се натрупват старания за реализиране на геостратегическия план на Коридор VIII, като се показва подготвеност за увеличение на съдействието по енергийни въпроси и изследването на опциите за съдействие в региона на петролния бранш и този на природния газ, насърчаването на съдействието сред двете държавни организации за развиване на задграничните вложения, обмяната на опит за започващи предприятия и нововъведения, съдействие в региона на туризма, текстилната и шивашката индустрия.

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

Лично аз считам, че участието в НАТО и Европейски Съюз белязаха мястото на България в актуалния свят и също така самото географско състояние, както и нейната естествена хубост и просвета я вършат забавен избор за посещаване от страна на чужденците.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

Все още имате необработен капацитет. И албанските, и българските компании би трябвало да пренасочат активността си и да се извърнат повече към районния пазар. Успях да проуча и открия потребностите на българския пазар, който продължава да се преглежда от задграничните вложители като привлекателна евтина капиталова дестинация с държавни тласъци за нови капиталови благоприятни условия. България предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз, както и ниски и плоски корпоративни и подоходни налози. Няма правни ограничавания за задгранична благосъстоятелност или надзор върху компании. С някои изключения задграничните субекти получават същото отнасяне като националните компании и техните вложения не се ревизират или лимитират по някакъв метод.

Има мощен напредък в създаването на програмен продукт, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. Секторите на осведомителните технологии (ИТ) и бек офис аутсорсинга привлякоха редица американски и европейски компании в България и доста от тях сътвориха световни и районни центрове за обслужване в страната. Автомобилният бранш също притегли задгранични вложители през последните години. В тази връзка бих предложил албанските компании и стопански субекти да изберат България като евентуален бизнес сътрудник и пазар, с цел да разширят активността си и да предложат благоприятни условия за разширение в Албания. В същото време считам, че самата България е дребен пазар и от време на време може да няма потенциала, от който се нуждаят огромните компании. Тя може също да види Албания като евентуален сътрудник за основаване на по-голям пазар, в това число този на труда.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Моето предложение би било фокусирането на брандинга на страната върху два значими стълба, състоящи се от туризъм и бизнес; Ребрандиране на България първо към районния пазар и по-късно към разширението му към интернационалната публика.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Ноември е специфичен месец за албанците по целия свят, тъй като означаваме Деня на независимостта на Албания (Деня на знамето). На 28 ноември 1912 година албанското знаме е издигнато от Исмаил Кемали във Вльора, което прогласява началото на нова епоха в Албания. Тази година Албания ще означи 110-ата годишнина от Деня на независимостта, която съответствува със 100-годишнината от откриването на дипломатически представителства в София и Тирана след установяването на дипломатически връзки през 1913 година

Във връзка с това, по самодейност на нашето посолство, на 28 ноември 2022 година от 19.00 часа в Софийската опера е планувано да се организира концерт, на който каним цялата българска аудитория да се причисли към нас и да се наслаждения на вълшебните звуци, изпълнени от 3 интернационално известни албански музиканти и актьори: дивата Инва Мула-сопрано, Олен Чезари-цигулар и Генч Тукици-пианист.

Освен това на 14 ноември се организира друго значимо събитие в тясно съдействие с посолството на Косово в София. В специфичен ден, който означи началото на Конгреса на албанския език, който глоби писмеността на албанския език, беше открита фотоизложба, озаглавена „ Цветовете на албанците “, представяща нашите страни през очите на елементарните хора, локални и чужденци.

И най-после, само че не на последно място, организирахме първия фестивал на Албанските изкуствата в София на 21 и 22 ноември в Концертен комплекс „ България “. Фестивалът на албанското изкуство докара в София за българската аудитория едни от най-известните албански музиканти, които извършиха типичен творби от български и албански композитори, в това число и млади музиканти и известни художници.

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Пандемията ни принуди да се ограничим и да намерим нови способи за съдействие и фокусиране на нашите цели в района. В тази връзка бих споделила, че пандемията оказа помощ за преоткриването на нови остарели стопански сътрудници.

През тези 3 години икономическите контакти дадоха позитивна противоположна връзка, албанските компании демонстрираха интерес към партньорство и вложение за разширение на своя пазар. Укрепването на районния пазар би трябвало да бъде наш главен приоритет и би трябвало да работим тясно и по-усилено, с цел да реализираме резултати и да изградим дълготрайни партньорства.

Наскоро министрите на превоза на Албания, България и Северна Македония подписаха меморандум, с цел да се ангажират за постоянен превоз по Коридор VIII, създавайки обща стратегия за поощряване на този кулоар, който обслужва освен тези 3 страни, само че и задачите Западни Балкани.

В този къс интервал считам, че двете страни ускориха съдействието между тях и дружно постигнахме подписването на някои съглашения в региона на туризма, сигурността, околната среда и ръководството на водите, и сме на път да сключим още съглашения и стратегии за съдействие в областите на обществената отбрана и образованието, науката и културата.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

България е обичаен стопански сътрудник на Албания и българският бизнес оперира основно в Тирана и Дуръс, с действия в региона на доставките на електричество, газ, климатизация, търговия на едро и дребно, ремонт на транспортни средства и мотоциклети, професионални, научни и механически действия и така нататък Отговаряйки на вашия въпрос, бих посъветвала заинтригуваните българи да се срещнат с сполучливите истории, които българските капиталови компании са постигнали с техните сътрудници от моята страна, като One Communication, Fibank и мощно предлагам да прегледат https: //www.aida.gov.al/sq/te-reja-publikime/publikime/1237-albania-calls-2022, с цел да опознаят повече албанския пазар и да имат директна връзка с албанските си бизнес сътрудници. Също по този начин, албанското посолство в София остава отворено за всяко предложение или молба за поддръжка за всички, които желаят да вършат бизнес в Албания или с албанци.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

Работя в дипломацията, откогато приключих университета в Тирана. Също по този начин прекарах по-голямата част от времето през първите две десетилетия от моята кариера, работейки и учейки по едно и също време, до момента в който не залслужих докторска степен по история на интернационалните връзки от Римския университет „ Сапиенца “, Италия. Преди да бъда назначена в България и нерезидентен дипломат в Молдова, което е първото ми предопределение като дипломат, бях шеф на отдела за икономическа и обществена дипломация и диаспора в Министерството на Европа и външните работи на Албания през 2015-2018 година Преди това, учих и живях в Малта, Япония и Италия и съм посещавала доста други страни по работа, от които мога да посоча командировката си в Рим като една от най-важните.

Всъщност октомври означи четвъртата ми година в България и мога твърдо да заявя, че през този интервал ми хареса да послужвам във вашата страна и да я уча оптимално. Въпреки че Пловдив наподобява е откраднал сърцето ми, посещавала съм го много повече от други места като планините и Черно море.

Колкото до обичаното ми ядене, одобрявам баница и мекици, защото доста наподобяват на бюрека на майка ми в албански вид.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Култура, природа и гостолюбие

Доника Ходжа е ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Албания в Република България (октомври 2018 г.) и в Република Молдова, нерезидент (октомври 2019 г.) Доктор по история на интернационалните връзки. Преди това шеф на Департамента за икономическа и обществена дипломация и Диаспора в Министерството на Европа и външните работи на Албания (2015-2018). Съветник и първи секретар в посолството на Република Албания в Италия през мандата 2002 – 2006 година и 2008 – 2015 година Ръководител на протокола и консултант на министър-председателя на Албания през 2002 година От 1999 година до 2002 година доктор Ходжа е служила като Деск-офицер и шеф на работа „ Информация и преводи “, отдел „ Преса и информация “, Министерство на външните работи. Септември 1998 година – декември 1999 година е работила в Министерството на културата, младежта и спорта като представител и рецептор на Службата за информация и връзки. Тя е била учител по бизнес британски в университета в Тирана от 1998 година до 2001 година Доктор по история на интернационалните връзки, Римски университет „ Сапиенца “, Италия (2010 г.). Тя също по този начин получава магистърска степен по евро-американски езици и литератури в Римския университет „ Сапиенца “, Италия (2005 г.). Тя получава тапия по „ Дипломация “ в Средиземноморската академия за дипломатически проучвания към Университета на Малта (2000 г.). Получава бакалавърска степен по британски език в университета в Тирана (1998 г.). Д-р Ходжа приказва свободно британски и италиански и има положителни знания по френски

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, господин Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, госпожа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, госпожа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, господин Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР