След кратък ефективен протест, довел до затруднение в движението на

...
След кратък ефективен протест, довел до затруднение в движението на
Коментари Харесай

15% ръст на заплатите в транспорта в София, протестната готовност остава

След къс ефикасен митинг, довел до усложнение в придвижването на някои линии от градския превоз в София през вчерашния ден заран, се реализира частична сделка за нарастване на заплатите в бранша.
Както бяха дали обещание, работещи излязоха на митинг в 8 часа и блокираха кръстовището в квартал " Дружба " на последната автобусна спирка на линиите 88, 204, 304, 384 и Н4 и на тролей номер 4 с искане за 30% нарастване на работните заплата и възстановяване изискванията на труд. Движението на тези транспортни средства беше спряно от 8 до 8,30 ч., като водачите бяха в подготвеност да стартират шествие към бул. " Цариградско шосе " и то да бъде блокирано. До тази стъпка обаче не стигна, защото протестиращите бяха поканени на среща в общината.
След диалози с кмета Васил Терзиев стана ясно, че Столичната община ще обезпечи от 1 март  15% растеж на заплатите в столичния градски превоз, а останалите 15 % ще се търсят от държавния бюджет.
Тодор Капитанов от КНСБ и Иван Кирилов от КТ " Подкрепа " дефинираха срещата с кмета Терзиев като ползотворна, само че не бяха доста удовлетворени и няма да се откажат от настояването за 30 на 100 по-високи заплати.
" Със сигурност ще продължаваме да настояваме и към страната в лицето на ръководещите и Министерския съвет да вземе решение за в допълнение субсидиране на Столичната община за нарастване на заплатите в градския превоз ", показаха синдикалисти. Те ще срещнат структурите си с вчерашното предложение на кмета.
Засега митингите стопират, само че от идната седмица синдикалистите са подготвени за нови. " Ние сме готови в границите на 2 часа да спрем придвижването на една четвърт от територията на София, а в границите на един ден да спрем придвижването и в страната ", предизвестиха от КНСБ. Те ще упорстват дотацията за градския превоз да бъде увеличена освен в София, тъй като той е зарязан от години и в страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР