След като внукът на цяло съсловие генерали от Държавна сигурност

...
След като внукът на цяло съсловие генерали от Държавна сигурност
Коментари Харесай

Зам.-кметът Лютов внук ли ще се окаже на прокурора от „Възродителния процес“, пратил в „Белене“ стотици турци?

След като внукът нацяло съсловие генерали от Държавна сигурност Васил Терзиев стана кмет на София, през днешния ден той назначи за собствен заместител Никола Станиславов Лютов, внук-племенник на основния прокурор на България по време на Възродителния развой Костадин Николов Лютов (1981-1986), настояват източници от демократичната общественост, оповестява „ Епицентър “. Засега тази информация не е доказана.

Според информацията Никола Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на Костадин Лютов. Самият Атанас Лютов е бил зам.-минисър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971). Костадин Лютов от 1981 до 1986 година е кандидат-член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, а от 5 април 1986 до гибелта си на 3 май 1987 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия - топ номенклатурата на комунистическата партия.

Васил Терзиев е внук на ген. Васил Терзиев, шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност (ВКР-ДС) цели 20 години - от 1953 до 1973 година Бащата на настоящия столичен кмет Александър Терзиев, също е кадър на Държавна сигурност. Офицер от комунистическите служби е и неговият чичо - Павел Терзиев. Картината добавя братът на дядо му - Тодор терзиев - шеф на ръководство на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com написа за Костадин Лютов, че е виновен за насилственото уединяване на над 500 мъже от турското малцинство, най-активни съперници на насилствената промяна на имената им през 1985 година Това е станало със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, утвърдена от основния прокурор по това време Костадин Лютов.

Тя съставлява строго секретна заповед от 9 април 1985 година и се отнася за изменение на предишни заповеди на министъра по отношение на използването на превантивната административна мярка „ наложително определяне на друго обитаемо място ”.

С документа се разпорежда работата, наблюдението и контрола на наложително изолираните в концлагера „ Белене ” лица да се прави от отдел „ Затвори ” на МВР-ДС. От заповедта излиза наяве, че въпросните лица са изолирани на „ строго охраняваната територия на остров Белене ”.

В интервала 1985-1987 година в концлагера „ Белене ” по въпросната заповед са наложително изолирани без съд и присъда общо 517 турци.

За Костадин Лютов проф. Велко Вълканов (кандидат за президент, подсилен от Българска социалистическа партия, през 1992 година, дълготраен народен представител от Българска социалистическа партия - б.р.) написа: „ Лютов участвува и в заговора против Янко Янков. Като основен прокурор той прояви грубост, която излизаше отвън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, само че истината въпреки всичко е такава: когато Лютов умря, доста от юристите не прикриваха насладата си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих желал да пресъздавам. "

Припомняме - професорът по право Янко Янков е политически пандизчия по времето на тоталитаризма и е един от създателите на Съюз на демократичните сили. Известността му е от зората на демокрацията като участник в Кръглата маса и отхвърли да подпише Конституцията. Завършва земния си път като скоча от шестия етаж.

При пребиваването на Янко Янков в пандиза интернационалните правозащитни организации „ Амнести Интернешънъл “ и „ Хелзинки Уоч “ го афишират за Политически пандизчия №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и интернационалните правозащитни организации организират протестни акции срещу българското комунистическо държавно управление по отношение на незаконното задържане и наказание на Янко Янков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР