След като вече е ясно, че стратегията е готова от

...
След като вече е ясно, че стратегията е готова от
Коментари Харесай

Какви са алтернативните източници на руския газ за България?

След като към този момент е ясно, че тактиката е подготвена от февруари, в действителност какъв брой значим е интерконекторът с Гърция за енергийната ни сигурност? И какви са другите източници, които можем да използваме?

Освен че е един от дребното газопроводи, влизащи в страна ни, газовата връзка Комотини - Стара Загора може да обезпечи съвсем 100% от потребностите на страната ни. Останалите трасета, с които България има съгласуваност все още, са още веднъж от Гърция и от Румъния. Оттам можем да получаваме количества, обезпечени по линия на европейската взаимност. А през газопровода ТАНАП получаваме доставките на азерски газ.

Потенциалът на газовата връзка с Гърция обаче не се изчерпва със облекчаване на българските потребности за синьо гориво. Когато терминалът за полутечен природен газ край Александруполис бъде приключен и обвързван с интерконектора през идната година, ще обезпечи опция за пренос и към други страни в Централна Европа и Западните Балкани, както и до в допълнение разширение на кръга от снабдители.

Коментарите на политици и специалисти след прекъсването на съветския газ за България са, че страната ни би трябвало да подсигури количества до общия отговор на Европа и до момента в който траят тестванията по газовата връзка с Гърция.

" Държавата ще акцентира на директни преговори и сега по проекта за дейности при спиране на доставките има и механизъм за съдействие, който подсигурява, че при спиране на доставките на една страна, всички страни да вземат отношение ", сподели Радослав Рибарски, ръководител на комисията по енергетика.

Жечо Станков от ГЕРБ подсети, че свободния потенциал по построените газопроводи е задоволително огромен.

" Ние постоянно можем да се откажем от който и да е снабдител, с помощта на цялата инфраструктура, която се построява през последните години ", сподели Жечо Станков, член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Според енергийни специалисти проблем с доставките на газ през лятото няма да има, само че считат, че би трябвало да се работи при изключителна обстановка.

Според Мартин Димитров от " Демократична България " енергийното министерство явно има проект за деяние, като e значимо да се подсигуряват количествата за идващия месец.

" Трябва да се направи всичко допустимо да бъдат обезпечени количества газ до края на май, по-късно смятам, че Европейска комисия ще стартира построяването на Европейски енергиен съюз, в смисъл да договаря огромни количества газ на по-благоприятни цени ", съобщи Мартин Димитров от " Демократична България ".

От Центъра за проучване на демокрацията считат, че на този стадий цялостното заменяне на съветския газ в Европа не е допустимо.

" В момента има съществуващи спънки от наличия на полутечен газ, които да могат да бъдат привлечени от други страни, които също употребяват, тъй че на това равнище Европейски Съюз сега е в тежка позиция ", сподели Констанца Рангелова от Център за проучване на демокрацията.

Доставките от различни източници за България обаче могат да се случат през интерконектора с Гърция, който ще обезпечи съвсем изцяло нужното ни количество синьо гориво.

" Развиваме 3 млрд, което е съвсем колкото потреблението на цяла България, имаме още резервация на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар ", съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB от българска страна.

Дотогава икономическият министър Корнелия Нинова прикани за договаряния с Газпром по сегашния контракт.

" Предлагаме дотогава, до когато всичко се възвърне, да се постави таван или да се замразят цените на газа, такива, каквито са в този момент по контракта с " Газпром ", оскъпяването, което ще пристигна от горната страна по различни доставки, да се поеме от страната ", сподели Корнелия Нинова, министър на стопанската система.

Сред останалите претенции са незабавно приемане на закона за в допълнение облагане на енергийните сдружения и да се продължи помощта за бизнеса от 300 лева на мегаватчас. На формалната си страница съветското посолство изяснява модела на възнаграждение, който желаят да наложат. При него заплащането се случва в долари, както е по контракт и не непосредствено към Газпром, а през банка медиатор, която да превалутира сумата в рубли по неразбираем курс. Това дава опция доставчикът на газ да изиска спомагателни суми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР