Министърът на енергетиката Александър Николов е днес в Брюксел за

...
Министърът на енергетиката Александър Николов е днес в Брюксел за
Коментари Харесай

Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност

Министърът на енергетиката Александър Николов е през днешния ден в Брюксел за присъединяване в изключително съвещание на Съвет „ Енергетика “ на Европейски Съюз.

Министрите разискаха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на съветския монополист „ Газпром “. Съветът единомислещо съобщи своята взаимност със София и Варшава, и осъди дейностите на съветската компания-доставчик като жестоко нарушение на настоящи контракти.

„ Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, шерване на солидарността и сливане на напъните на страните членки е верният път напред в актуалната невиждана обстановка “ съобщи в своето изявление министър Николов.

Той акцентира смисъла на координацията сред страните членки за обезпечаване на газовите доставки в нужния размер.

„ България поддържа предлагането на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за основаване районна работна група като част от тази платформа ще бъде добра опция за разискване на редица сюжети за енергийни разстройства и намиране на решения в съгласуваност и взаимност. България е в тясно съдействие с Европейска комисия и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обсега на групата, чиято първа среща ще се организира на 5 май в София “, посочи министърът.



Друга значима тематика, която министрите разискаха, е диверсификацията на енергийните източници.

„ Ускорено се работи по техническото привършване доникъде на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в употреба на интерконектора има основно значение за действителната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа “ акцентира Александър Николов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР