След като вчера ЦИК преразпредели мандатите шест района в страната

...
След като вчера ЦИК преразпредели мандатите шест района в страната
Коментари Харесай

Ще се отрази ли на районите преразпределението на мандатите в НС?

След като през вчерашния ден ЦИК преразпредели мандатите шест региона в страната ще имат по-малко депутати за сметка на други 4, в които националното посланичество ще е по-голямо.



Обезлюдяването на едни за сметка на други райони наложи да се преизчисли разпределението на депутати. Така 6 района- Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе губят по един депутат. Край Дунава към този момент разясняват.

" Обезпокоително е, че с един по-малко ще бъдат. Това за мен не е добър знак. С един по-малко значи, че на останалите седем ще им се отваря повече работа най-малкото ", счита Моника Янева.

" Един човек, може би, няма такова въздействие за града. Достатъчно е другите да създадат нещо повечко и по-сериозно за града ", сподели Христо Тодоров.



Иван Марчев и приятелите му всеки ден пият утринното си кафе в центъра на Русе. Политиката е главната им тематика на диалог, само че не мислят, че откакто област Русе изпрати народен представител по-малко в идващия парламент, това ще се отрази на живота им или на развиването на града.

" Отиват на гурбет, съгласно мен. Нищо не могат да създадат оттук насетне. Аз съм на 80 години и нищо не чакам ", разяснява Марчев.

Пловдив-град и Варна ще имат по още едно депутатско място. В 23 и 24 МИР софиянци ще имат четирима представители повече. Доволни са, само че имат още упования.

" Трябва да се направи първо: изцяло административно ново разделяне на страната, отговарящо в това число на европейски стандарти. Второ: на база действителна демография в страната и чужбина да се създадат нови изборни региони и най-много - националното предсатвителство би трябвало да се редуцира най-малко два пъти ", съобщи Симеон Симеонов.



Хората имат и съответни претенции към своите избраници.

" Трябва да намерят компромис в името на държавността и това страната да просперира, а не да просперира избрана политическа партия. Все отново аз давам своя глас за някого и чакам той да направи по този начин, че аз да съм добре ", уточни Трифон Илиев.

" Да се оправят заплатите, да се премине към еврозоната и главно - грижа за жителите ", добави Биляна Митова.

Ощетени няма да има нито от регионите, нито от партиите, споделят от ЦИК.

" Тези 240 мандата за влизане в Народно събрание се разпределят въз основата на последното броене. По-малко от четири мандата не може да има в подобаващ избирателен регион. Всяка партия, според от резултата, който реализира на изборите, ще получи толкоз мандати, колкото ѝ се поставят, още веднъж въз основа на методика, част от Изборния кодекс ", обясни представителят на ЦИК Росица Матева.

До втори април тези 240 места остават вакантни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР