След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното

...
След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното
Коментари Харесай

Прегласуваха мораториума за цените на тока със 132 гласа За

След като през вчерашния ден постановиха мораториум върху цените на тока, парното и водата със задна дата от 1 януари 2021 година, през днешния ден депутатите се поправиха  по предложение на Политическа партия. Решиха, че мораториумът е за цените на равнищата от 16 декември на контролирания пазар.

Преди гласуването имаше много диспути. Делян Добрев от ГЕРБ предложи от обсега на мораториума да отпадне определянето на планирана пазарна цена на тока за задачите на ценообразуването на наградите на възобновими източници. Като претекст за това той уточни, че с този мораториум ВЕИ-тата ще са свръхсубсидирани.

„ Фотоволтаиците получават всеобща награда от 350 лв. в случай, че пазарната цената е 580-590 лв.. Така те ще получат от фонда за енергийна сигурност 200 милиона лв. като дотации за този интервал “, сподели той, само че въпреки всичко болшинството не одобри предлагането му.

Петър Кулински от Политическа партия изясни, че задачата на мораториума е да се избегне нарастването на цените от 1 януари.

„ В решението официално беше записано, че цените са по отношение на 1 януари 2021г., а не беше регистрирано че от 1 юли тази година са в действие нови цени, които са по- високи. Така че, в случай че оставим решението в редакцията от през вчерашния ден, рискуваме да създадем рисков юридически казус, тъй като това може да се пояснява като опит за смяна на цените със задна дата, пълномощия които не са на народните представители “, изясни той.

Радослав Рибарски от Политическа партия акцентира по време на дебата, че шоковото нарастване може да докара доста семейства до ръба на бедността и неспособност да си заплащат сметките и поради това би трябвало да се вземат ограничения.

Според него препоръчаният период е рационален и се подсигурява, че КЕВР, заинтригуваните страни и жителите ще имат задоволително време, с цел да дадат мнения и да се откри рационален излаз от обстановката.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ отсече, че цената на тока е геноцид по отношение на българския бизнес.

Ангел Георгиев от „ Възраждане “ предложи цените да се замразят до 30 април, тъй като за райони като Смолян, където хората бедстват сега, е студено и през април. Негово предложение също не беше признато.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР