След като в петък вечерта ЦИК реши, че на местните

...
След като в петък вечерта ЦИК реши, че на местните
Коментари Харесай

Само на хартия или и с машина: Как ще гласуваме в София?

След като в петък вечерта ЦИК реши, че на локалните избори в неделя в цялата страна ще се гласоподава единствено на хартия, се появи информация, че ОИК-София е решила да не се съобрази с решението.

„ ОИК-София не е вземала решение, че ще се реализира машинно гласоподаване “, съобщи председателката на общинската изборна комисия Полина Витанова

„ Решението на ОИК-София е, че ще раздаде на СИК всички изборни бумаги, които не са променени или анулирани “, сподели председателката на ОИК-София Полина Витанова в предаването „ Тази събота “.

„ ОИК-София не е вземала решение, че ще се реализира машинно гласоподаване, защото комисията не предава на СИК машини за гласоподаване. Те се предават от компанията, която ги поддържа „ Сиела Норма “. В София ще има машинно гласоподаване, в случай че компанията съобщи на СИК машините за гласоподаване “, сподели Витанова.

Това важи и за балотажите

Иначе в решението на общинската комисия написа, че указва на кметовете на всички районни администрации да предадат дружно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни бумаги и материали, в това число и тези свързани с машинното гласоподаване.

Заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева бе безапелационна, че комисията е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински изборни комисии и в страната няма да се гласоподава с машини.

Росен Желязков привиква председателски съвет

Около два часа след решението на централната изборна администрация Министерството на електронното ръководство (МЕУ) публично разгласи, че удостоверяването на машините е завършило и няма никакво подозрение, че машините са годни за гласоподаване. На това решение се базира и Софийската общинска изборна комисия, с цел да се опълчи на централната администрация.

До анулацията на машинното гласоподаване и прекосяването напълно към хартиено се стигна, откакто стана ясно, че на председателски съвет в Народно събрание се е показал отчет на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР