След като в края на юни в град Верхоянск (Сибир)

...
След като в края на юни в град Верхоянск (Сибир)
Коментари Харесай

Нови температурни рекорди в Арктика - slava.bg

След като в края на юни в град Верхоянск (Сибир) бяха измерени 38 ℃, на 25-ти юли на о. Шпицберген са регистрирани 21.7 ℃, което е нов температурен връх за този северен остров, написа Климатека.бг.

Предишният връх за най-висока температура на този архипелаг в Северния ледовит океан е бил регистриран преди повече от 40 години, през юли 1979 година, и е бил 21.3 ℃. Обикновено оптималните температури по тези места на света през лятото са сред 5 и 10 ℃ (фиг. 1.), рядко се доближават 15 ℃. Чести са и негативните температури, тъй че стойности над 20 ℃ са много необикновени за Арктика. Или най-малко по този начин се смяташе до неотдавна.

Припомняме и за много притеснителния връх, маркиран в края на юни в „ леговището “ на студа в Сибир. В град Верхоянск бяха регистрирани 38 ℃. Стойност, която съгласно съветския метеорологичен институт е най-високата температура, регистрирана в инструменталната епоха освен в Сибир, само че и в цяла Арктика, тъй като Верхоянск лежи зад полярния кръг.

Все още Световната метеорологична организация (СМО) не се е произнесла по въпроса, само че по този начин или другояче, през тази зима, пролет и огромна част от лятото в Източен Сибир бяха „ счупени “ голям брой върхове на оптималните температури. Този факт притегли вниманието на редица учени, които изследваха този топъл интервал, почнал още при започване на годината и траял половин година в Сибир.

Според публикация, оповестена в изданието World Weather Attribution, през месеците от януари до юни в това число, междинните температури са приблизително с 5 ℃ по-високи от тези за интервала 1981-2010 година, като има райони в Източен Сибир, където позитивната особеност доближава и надвишава 7 ℃.

Такива стойности на аномалията са относително чести за дневна или седмична база, само че за месечна са извънредно редки, а за половингодишен интервал са напряко стресиращи. Именно тази висока позитивна особеност и дългият интервал, в който се случва, са подтикнали учени от Франция, Германия, Холандия, Русия, Швейцария и Обединеното кралство да обединят старания и да проучат какви са аргументите за този топъл интервал.

Според методите на проучването си са открили, че такава висока температура от 38 ℃ в тази част на света без антропогенна интервенция е допустима един път на 80 000 години, само че поради климатичните промени и човешката роля в тях, такава рискова температура е допустима статистически един път „ единствено “ на 130 години.

Отдавна е известно, че измененията на климата затоплят Арктика минимум два пъти по-бързо от останалия свят. По последни данни с към 2 ℃ по отношение на доиндустриалните равнища от 1850-та година. Но даже и този факт не може да изясни актуалната позитивна особеност в Сибир. Според тях една от аргументите е създалата се атмосферна циркулация, която е подкрепена от различен факт следен през последните години.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР