След като успя да улови едно изключително рядко явление в

...
След като успя да улови едно изключително рядко явление в
Коментари Харесай

Снимаха рядко срещана кошута в Стара планина

След като съумя да улови едно извънредно рядко събитие в природата – бял сръндак, инж. Цветомир Цолов снима и друго такова – бяла лопатарка*. 

За благополучие, фотоапаратът му още веднъж е бил на разположение, за което му благодарим. Така и ние можем да надникнем в невероятния свят на животните.

" След срещата ми със златния сръндак Белчо, както аз нарекох белия сръндак от Родопа планина, имах щастието да видя и снима бяла лопатарка “, споделя за LadyZone инж. Цолов и ни споделя по какъв начин и къде чака за скъпата среща.

Снимах я в Стара планина. Имаше сняг, макар че тази зима бе извънредно мека и съвсем не се задържа снежна завивка. Но отидох на мястото в точното време. В ранния следобяд с дивечовъда заредихме с фураж и сол хранителния комплекс, където се мяркаше животното. След това аз останах в построеното скривалище (чакалото). Времето бе облачно и не доста студено. 

Започнаха да се появяват животни. След към час на хранителния комплекс имаше и бяха минали над 50 животни. Тя обаче към момента не се появяваше. Стоях, снимах и се надявах да я видя.

Мина още малко време и тъкмо преди здрачаване се появи тя – бялата лопатарка. Беше извънредно и впечатляващо. Движеше се с един млад елен и един шилар (едногодишен елен). Много красива и елегантна! Грациозна! Доста време се застояха и имах опцията да ги фотографирам обширно. Получиха се доста хубави и забавни фрагменти. “

Макар да е снимал доста в гората, инж. Цолов ни споделя, че вижда бяла лопатарка едвам за повторно в живота си.

" Не се вижда всеки ден такова нещо. За мен бе огромен шанс и съм доста благополучен, че обогатих архива си с тези фотоси. Тези животни са редки, свързваме ги с прокоба за нещо положително! “

*При елена лопатар мъжкият образец е рогач или така наречен лопатар, а женската е кошута или така наречен лопатарка. Като цяло при този тип животни Dama dama L ( Елен лопатар) бялата форма на окраската на козината се среща по-често. Като този бял цвят багра не е наложително да бъде албинизъм и животното да бъде наричано албинос. Също по този начин се следят и съвсем черни животни, като в този случай приказваме за меланизъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР