След като ЦИК преброи бюлетините от вота, знаем как ще

...
След като ЦИК преброи бюлетините от вота, знаем как ще
Коментари Харесай

Кой спечели и кой изгуби в регионите? Финално разпределение на мандатите по области

След като ЦИК преброи бюлетините от вота, знаем по какъв начин ще наподобява съставът на 47-ото Народно заседание. Разполагаме и с данни, разкриващи спечелилите във всеки един изборен регион. Тази информация обаче е незадоволителна, с цел да получим цялостната карта на това по какъв начин протекоха последните парламентарни избори у нас.

За да научим точната изборна динамичност, е належащо да забележим броя на излъчените депутати от всеки един изборен регион.

Оказва се, че изненади има, а от време на време разлика от близо 10% може да донесе идентичен брой депутати на първия и третия.

 Разпределението на мандатите за народни представители по отношение на резултата от 14 ноември 2021 година
Разпределението на мандатите за народни представители по отношение на резултата от 14 ноември 2021 година
Снимка: С. Върбанова, Dir.bg

Пример за такава обстановка е Хасково . Там първи са " Продължаваме Промяната " с 21 445 гласа, следват ГЕРБ-СДС с 18 642 гласа, а трети са Движение за права и свободи с 13 876 гласа. Разликата сред първия и третия е близо 7500 гласа. Въпреки това изброените нагоре три партии излъчват еднакъв брой народни представители.

В Кърджали пък депутати вкарват единствено първата и последната партия. Там Движение за права и свободи води с 45 198 гласа. Втори са ГЕРБ-СДС с 6934 гласа, а след тях са " Продължаваме Промяната " с 4662 гласа, Българска социалистическа партия с 2881 гласа, " ИТН " с 2563 гласа, " Демократична България " с 1074 бюлетини и " Възраждане " с 718 гласа. Процентно първата мощ взема 68.13%, а последната 1.08%. Избирателният регион на Кърджали излъчва общо 5 депутата - 4 от Движение за права и свободи и един от " Възраждане ".

В Смолян обстановката също буди интерес. ГЕРБ-СДС водят с 10 289 гласа. Втори са Движение за права и свободи с 8778 бюлетини, а след тях са " Продължаваме Промяната " с 8247, Българска социалистическа партия с 5156, " ИТН " с 3793, " Демократична България " с 1520 и " Възраждане " с 1014 гласа.

Кой е същинският победител в Смолян и има ли значение разлика от 9000 гласа? Оказва се, че не.

" Демократична България " вкарва един народен представител от Смолян, тъкмо толкоз вкарват и първите трима - " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС, а действителните сили сред първия, втория, третия и шестия се оказват изравнени.

В Перник Движение за права и свободи излъчва депутат макар пуснатите в урната едвам 650 гласа. Справка демонстрира, че за Не поддържам никого са дали своят вот 733 души, а за невлизащата в Народното събрание " Изправи се БГ! Ние Идваме! " - 1069 души. За Българска социалистическа партия са дали своят вот 12,19% от имащите право на избор или 5036 души. Въпреки това социалистите не вкарват народен представител от Перник. Вместо тях влиза един депутат от " Демократична България " с 1824 гласа.

Причината за изброените нагоре куриозни обстановки се крие в разпределянето на общия брой гласове за страната при конфигурацията на Народното събрание. Така може да се окаже, че някоя партия вкарва народен представител с най-малък брой гласове в съответния район, тъй като взема огромен % от вота на национално ниво.

 Карта на първите политически сили по изберателни райони
Карта на първите политически сили по изберателни райони
Снимка: Dir.bg

Извън изборната ни система, район, заслужаващ специфичен внимание, е Велико Търново . Там на 14 ноември се организира така наречен " конфликт на титаните " - против Делян Пеевски от Движение за права и свободи застана водачът на " Демократична България " Христо Иванов. " Сините " обаче събират по-малко гласове от " Възраждане ", а акцията им с плакати " Нито глас за Пеевски! " се оказва напразна. " Демократична България " не вкарва нито един народен представител от Велико Търново.

Любопитно е и сравнението с картата на мандатите от 11 юли тази година. Само един бърз взор е задоволителен, с цел да се открият две неща - сривът на " ИТН " и " загубата " на София от страна на " Демократична България ". Ето по какъв начин изглеждаше картата на разпределението на мандати от изборите това лято:

 Разпределението на мандатите за народни представители по отношение на резултата от 11 юли 2021 година
Разпределението на мандатите за народни представители по отношение на резултата от 11 юли 2021 година
Снимка: С. Върбанова, Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР