След като три като подизпълнители продължението на руския газопровод Турски

...
След като три като подизпълнители продължението на руския газопровод Турски
Коментари Харесай

След руските фирми, и руски пари за Турски поток у нас

След като три като подизпълнители продължението на съветския газопровод " Турски поток " в България, държавният газов оператор " Булгартрансгаз " ще вземе и съветски заем за плана, именуван у нас " Балкански поток ". Компанията договаря с европейския клон на съветската " Външнотърговска банка " – " ВТБ Банк Юръп " (VTB Bank Europe SE), за завършването на кредитното съглашение в границите на оповестената от държавното сдружение процедура за търсене на заеми за този и други негови планове.

В началото на юли " Булгартрансгаз " заяви, че са постъпили 10 предложения от български и европейски банки и един консорциум за даването на общо 542 млн. евро. Газовият оператор в началото търсеше 400 млн. евро, само че е решил да се възползва от целия препоръчан кредитен запас. В момента се договарят съответните условия с финансовите институции, унифицират се общите индикатори, периода за погасяване и лихвите. Договорите ще бъдат подписани най-късно до края на септември, а усвояването на средствата ще стане в края на 2020 година, когато се чака да завърши първият стадий на построяването на по-голямата част от 474-километровата тръба и ще би трябвало да почне изплащането по фактурираната осъществена активност, изясни изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов пред Mediapool.

Съгласно процедурата, компанията търсеше минимално финансиране от 30 млн. евро с опция за увеличението на желаната сума с 10 на 100. Като поръчителство операторът ще даде до 20 на 100 от размера на вземания заем от всяка от банките, в американски долари. Те на собствен ред би трябвало да заплащат ежемесечна рента, а " Булгартрансгаз " ще има гратисен интервал от една година преди да стартира да заплаща лихви по заемите, които ще се издължават пет години.

Освен с " ВТБ Банк Юръп ", контракти ще се сключат с " Ай Ен Джи Банк " (ING Bank N.V.), " Ситибанк Европа ", " Райфайзенбанк България ", " Уникредит Булбанк ", " Обединена българска банка ", Банка ДСК, " Юробанк България ", както и с обединяване сред държавната Българска банка за развиване, Общинска банка " и Международна капиталова банка. Заем ще се вземе и от Международната банка за икономическо съдействие, която е записана в Москва и в нея членуват България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. България държи 7.56% от капитала на банката, или 15.1 млн. евро, по данни на финансовото министерство.

" Кредитите ще са за разнообразни суми. ВТБ не дава най-големия заем, четвърти или пети по величина заемодател ще е ", сподели Малинов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР