След като светът поде борба срещу пластмасовите продукти, заменяйки ги

...
След като светът поде борба срещу пластмасовите продукти, заменяйки ги
Коментари Харесай

Картонените чаши са опасни за здравето? Ета как пластмасата може да погуби планетата и човечеството

След като светът поде битка против пластмасовите артикули, заменяйки ги последователно с хартиени такива, става известно, че и картонът напълно не е чак толкоз безопасен.

Учени от Лабораторията за измервания на материалите към националния институт по стандарти и технологии в Гейтърсбърг открили, че картонените чаши за кафе или чай може да отделят трилиони пластмасови наночастици в напитката, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследователите разкрили, че покритието им изпуска повече от 5 трилиона наночастици на литър, когато в тях се налива гореща напитка.



"За съпоставяне 1000 частици с диаметър 100 нанометра се побират в ширината на човешки косъм ", прецизира ръководителят на проучването Кристофър Зангмайстър.

Учените са пресметнали, че с 13 горещи кафета или чай от картонена чаша човек гълтам еквивалента на една наночастица пластмаса на всеки седем кафези от тялото си. За да стартира освобождение на наночастиците, не е належащо течността да е вряла, безапелационни са те.

"Броят на частиците, освободени във водата се усилва бързо с повишението на температурата до към 38 градуса по Целзий и по-късно остава непрекъснат ", прецизира още Зангмайстър.



Според изследване от 2019 година топлите питиета нормално се сервират с температура от 54 до 70 градуса по Целзий. Припомняме, че през същата година Съветът на Европейски Съюз гласоподава по-строги правила по отношение на използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост с концепцията те да бъдат заместени от картонени. Целта на новите правила е поетапното прекъсване от произвеждане на пластмасови артикули със наличие на заместители, като задачата е от 2021 година пластмасовите чинии, чаши, принадлежности, сламки да бъдат последователно да бъдат сменени с картонени такива.

В известие на Съвета на Европейски Съюз се загатва още, че до 2029 година 90 на 100 от пластмасовите бутилки ще се събират разделно и най-малко 25% от тях до 2025 година, и 30% до 2030 година, ще се преработват. Към днешна дата етикетите на тютюневите артикули с филтри, чашките, кърпичките и балоните към този момент съдържат информация за това по какъв начин те би трябвало да бъдат изхвърляни.



Към момента обаче данните не престават да бъдат стряскащи - единствено 9% от създадените общо 9 милиарда пластмасови произведения по света се рециклират, се споделя в отчет на Организация на обединените нации.

И въпреки всичко Европа не е сама във войната против пластмасата. Страни като Япония, Мексико, Испания, Норвегия, Швеция от дълго време към този момент са подхванали и не престават да взимат съществени ограничения за ограничение на производството и вноса на пластмаси. Някои по-напредничави в отношението си към пластмасата страни, като Канада да вземем за пример, пък безусловно са забранили производството и вноса на пластмасови съдове и принадлежности, предопределени за деца, а също по този начин и играчки, бебешки дрънкалки и дъвкалки, направени от поликарбонат.



Въпреки положителните вести обаче, не липсват и такива с отрицателен темперамент. Стряскащи са данните, които разкриват все по-големите мащаби на произвеждане на пластмаса в други точки на планетата. Количеството на създаваната и изхвърляна пластмаса там непрестанно се усилва - от 2 млн. куб. м през 50-те на 20 век, до над 400 млн. куб. м към 2015 година Не единствено това, само че половината от пластмасата за интервала е била създадената през последните 17 години.

Всъщност Европа поде огромната борба против пластмасата още преди четири години. Тогава еврокомисията в Брюксел дефинитивно гласоподава решението производството на пластмасовите принадлежности за сервиране, в това число и мокрите кърпички, да бъде безусловно неразрешено. Причината е повече от ясна - необратимата щета, която всички тези боклуци нанасят върху околната среда.



Знаете ли да вземем за пример, че времето, което е нужно за разграждането на една най-обикновена найлонова торбичка, е минимум 400 години?! Безспорен е и фактът, че всичко, което предизвикваме на майката-природа, се връща при нас, хората. С други думи токсичната среда рефлектира най-много върху здравето на всички живи жители на планетата, в това число и на теб, читателю! Трудно разграждащите се пластмасови боклуци убиват стотици хиляди морски животни всяка година. Те се появяват в хранителната верига под формата на микропластмаса и пластмасови фрагменти, влизат в питейната вода и храната на хората, оказвайки пагубно въздействие върху здравето на човечеството.

Днес всяка страна по света е изправена пред предизвикването да каже „ Не “ на пластмасовите артикули. Решения и други възможности постоянно могат да се намерят. Сред тях е и въвеждането на така наречен „ разградима пластмаса “, която към този момент е реалност и у нас.

Един ден може би ще навлязат от ден на ден биоразградими артикули, само че до тогава по-важното е всички да осъзнаем сериозността на казуса и да обединим старания в посока на неговото разрешаване. А то зависи освен от институциите, само че и от всеки един от нас.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР