След като сръбски официални лица, сред които бившият и настоящият

...
След като сръбски официални лица, сред които бившият и настоящият
Коментари Харесай

Сърбия се похвали, че 9 страни са спрели да признават Косово

След като сръбски публични лица, измежду които някогашният и актуалният външен министър, намекнаха, че няколко страни са отдръпнали признаването си на Косово, описът беше оголен от президента Александър Вучич.

В него влизат Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Малдивите и Света Лусия.
Цели 106 страни не признават независимостта на Косово, а единствено 84 я признават недвусмислено.
Александър Вучич, президент на Сърбия

Според координатора на работната група на Европейския съюз за глава 35, по-важно от броя на страните, които признават или не Косово, е по какъв начин ще гласоподават в някои органи като Общото заседание на Организация на обединените нации.
Независимо дали признават Косово или не, не знаем какво ще решат по-късно. Например, когато имахме кандидатура на Косово за ЮНЕСКО, даже някои страни, които признават Косово, не желаеха да поддържат кандидатурата на страната.
Драгиша Миячич, шеф на Института за териториално икономическо развиване

Темата беше и една от точките на Вашингтонското съглашение от 2020 година, когато Сърбия се съгласи да спре акцията за отдръпване на признаването за една година, до момента в който Косово да не се стреми към участие в интернационалните организации за същия интервал. 
Споразумението от Вашингтон е нонсенс, тъй като споделя: “няма да продължите да търсите интернационалните връзки, както е контрактувано в Брюксел, с цел да може Сърбия да спре да бъде деструктивна. През тази 1 година, няма никакво търсене на участие в интернационална организация от страна Косово, само че Белград не спря да повтаря какъв брой са положителни в това да убеждават страни да анулират признаването си на Косово, само че и да го създадат обществено след края на мораториума.
Бесник Бислими, основен договарящ в разговора със Сърбия

Мораториумът изтече и Косово публично подаде молба за участие в Съвета на Европа и Европейски Съюз.

По данни на Службата за Косово и Метохия и на президента на Сърбия все още има 23 страни, които са отдръпнали признаването на без значение Косово. Това обаче не трансформира изключително действителността на място.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР