След като сме се сблъскали с нещо ново, мозъкът ни

...
След като сме се сблъскали с нещо ново, мозъкът ни
Коментари Харесай

Мозъкът ни е готов да научава нови неща, без дори да подозираме

След като сме се сблъскали с нещо ново, мозъкът ни е в положение да се възползва от интервала на кратковременно учене, с цел да усвои повече познания за него .

Новото проучване, оповестено в би трябвало да помогне на учените да схванат по-добре този тип подсъзнателно или латентно учене .

Голяма част от метода, по който възприемаме другите неща в света, е обвързвана с тяхното категоризиране , само че методите, по които усвояваме тези категории, постоянно не са очевидни . Например научаваме, че "котка " и "куче " са разнообразни категории, най-много като се сблъскваме с котки и кучета, а не като седнем и научим характерните неща за тях .

В ново изследване откривателите желали да схванат повече за това по какъв начин сходно инцидентно излагане способства за усвояването на разнообразни категории .

"Често следим нови неща в действителния свят, без да имаме за цел да ги научим " , споделя психологът Владимир Слуцки от Държавния университет в Охайо.

Екипът организира пет разнообразни опита с присъединяване на общо 438 възрастни доброволци . Изследователите употребявали особено основана компютърна игра, с цел да изложат участниците на непознати фантастични същества , които в някои случаи били разграничени на две категории, сходни на котките и кучетата .

По време на началната фаза участниците били инструктирани да реагират допустимо най-бързо на създание, което скача или към червен панел от лявата страна на екрана , или към наследник панел от дясната страна . Незнайно за какво, страната, на която скачат съществата, постоянно съвпадала с тяхната категория, като имала няколко разнообразни типа структури на категориите .

Въпреки че никой не схванал "тайните " категории в тази начална фаза, от резултатите станало ясно, че хората, които са били изложени на съществата в началната фаза, са съумели да усвоят категориите по-бързо .

По-нататък в опитите имало интервал на очевидно учене , в който на участниците били разкрити измислените категории "флурпс " и "джалет " . Обучението включвало и пояснение по какъв начин да се разграничават съществата от двете категории (например разнообразни по цвета на опашките и ръцете).

Доброволците, които авансово са били изложени на фотоси на "флурпс " и "джалет ", са били доста по-бързи в схващането на разликите сред категориите същества , макар че не са им давани никакви указания за учене по време на първичната фаза.

" Участниците, които са получили ранно излагане на същества от категории А и Б, са могли да се срещнат с особеното систематизиране на техните характерности , като да вземем за пример, че съществата със сини опашки нормално имат кафяви ръце, а съществата с оранжеви опашки - зелени ръце ", споделя психологът Лейла Унгер от Държавния университет в Охайо.

"След това, когато пристигна явното образование, беше по-лесно да се сложи етикет на тези разпределения и да се образуват категории. "

В петия опит изображенията от началната фаза били съпроводени от един от два звука , заложени на инцидентен принцип, и участниците би трябвало да реагират на звука, а не на картината - с други думи, те въобще не трябвало да обръщат внимание на съществото.

Доброволците, които по време на началната фаза със звуци зърнали "флурпс " и "джалет ", въпреки всичко се справили по-добре във етапа на учене , което допуска, че огромна част от възприетото се прави на подсъзнателно равнище. Простото излагане е било задоволително, с цел да стартира ученето.

"Излагането на съществата остави у участниците някои латентни знания, само че те не бяха подготвени да създадат разлика сред двете категории. Те към момента не бяха научили, само че бяха подготвени да учат " , изяснява Унгер.

Проучванията на този тип латентно учене са необичайност и бъдещите проучвания биха могли да разширят сегашния разбор на възрастни, с цел да прегледат процеса и при бебета и деца. "Много е мъчно да се диагностицира по кое време се случва латентното учене ", споделя Слуцки.

"Но това проучване съумя да разграничи латентното учене от това, което хората научават по време на очевидно преподаване. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР