След като Събранието на Република Северна Македония прие законодателни промени,

...
След като Събранието на Република Северна Македония прие законодателни промени,
Коментари Харесай

МВнР с позиция за българските клубове в РС Македония


След като Събранието на Република Северна Македония одобри законодателни промени, съгласно които българските клубове ще би трябвало да се преименуват, външното ни министерство излезе с позиция, че с тези промени се цели дискриминационно ограничение правото на сдружаване на българите там. Посочват още, че мотив е едностранна интерпретация на историческите обстоятелства.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 725
От външно министерство показват, че няма сходни ограничения във връзка с интервала на тоталитаризма и комунизма, че това пречи за осъществяване на Договора за добросъседтво и че към този момент има решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург против подобен вид дейности на управляващите в РСМ.

Публикуваме цялата позиция без редакторска интервенция:

" Министерството на външните работи на Република България показва мощна угриженост от гласуваните на 2 ноември от Народното събрание на Република Северна Македония промени и допълнения на Закона за сдруженията и фондациите и  Закона за политическите партии. Налице са съществени опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничение на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което мотив е едностранна интерпретация на историческите обстоятелства.

Легитимният блян за противопоставяне на всички форми на екстремизъм и ненавист не може да бъде инструментализиран за целеустремено ограничение на правата на съответни общности. Ограничения от подобен темперамент към този момент са били налагани на българите в Северна Македония в предишното. С сходни причини през 2001 година беше неразрешена организацията „ Радко “, което е псевдонимът на Иван Михайлов. По този въпрос Европейски съд по правата на човека към този момент е постановил решение – делото Радко и Пауновски против БЮРМ, № 74651/01. В него се акцентира:

- изключения от правото на независимост на сдружаване би трябвало да бъдат тясно и тъкмо тълкувани и единствено безапелационни и наложителни аргументи могат за оправдаят ограничавания на това право;

- потреблението на името на персона, която се възприема негативно от болшинството от популацията, не може единствено по себе си да се дефинира за неоправдателно или да съставлява действителна и надвиснала опасност за публичния ред;

Разписаният механизъм, според който основаното в Скопие „ Консултативно тяло “, следва да издава позитивни мнения, с цел да може да се допусне използването на обещано име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или букви на историческа персона, слага въпроса за налагането на метод в интерпретацията на исторически персони и събития въз основа само на преобладаващата публична интерпретация в Северна Македония. Този метод следва напълно разумно и изяснява нежеланието работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси да бъде деблокирана.

Отделен проблем съставлява решението на Народното събрание на Северна Македония въобще да не включи комунизма, като тоталитарна и репресивна идеология, в използването на признатите промени. Все още няма нито законодателна мярка, нито механизъм за реабилитация и отплата на избитите и потърпевши по време на комунистическия режим в някогашната СР Македония, преследвани и репресирани само поради българското си съзнание.

Подобен вид законодателни промени препятстват ефикасното и изцяло осъществяване Договора за добросъседство. Очакваме от управляващите в Република Северна Македония да подсигуряват на всички нейни жители, в това число тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи. Това се отнася до свободното изложение на техните  исторически визии и убеждения в изискванията на плуралистично общество, както и до опцията за  основаване на политически партии, сдружения и културни центрове. В духа на тактиката „ Едно общество за всички “ управляващите в Северна Македония  следва да обезпечават нужните условия представителите на етническите общности да поддържат и развиват своята просвета, да съхраняват главните детайли на своята еднаквост, обичаи и културно завещание. Правото на свободно сдружаване, мирни събрания, независимост на словото и независимост на убежденията следва да бъде обезпечено за всички жители на страната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР