След като руският президент Владимир Путин обяви старта на войната,

...
След като руският президент Владимир Путин обяви старта на войната,
Коментари Харесай

Великолепната петорка и Китай: съюзниците на Русия в Трета световна война

След като съветският президент Владимир Путин разгласи старта на войната, Западът реагира извънредно внимателно. Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж моли за неразрешена за полети зона над страната му, само че НАТО отхвърля всичките му претенции, опасявайки се, че украинската рецесия ще прерасне в световна.

Ако избухне нова международна война, ето кои страни евентуално ще поддържат Русия.

1) Пакистан

Пакистанският министър-председател Имран Хан, към този момент някогашен, бе на двудневно посещаване в Москва в навечерието на нашествието. По време на визитата той отхвърли настояванията на Запада да се изкаже против Русия. " Какво мислите за нас? Че сме ваши плебеи, които ще вършат каквото ни се каже? ", сподели той.

69-годишният политик се изрече, откакто 22-ма дипломати разгласиха взаимно писмо до пакистанското държавно управление, в което го приканват да се причисли към антируската резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща нашествието. Но Пакистан остана една от няколкото страни, които се въздържаха от гласоподаване по резолюцията. " Искам да попитам посланиците на Европейския съюз: изпратихте ли такова писмо и до Индия? ", прибавя Хан.

2) Китай

Въпреки че през последните седмици Китай се опита да се дистанцира от Русия, той не осъди войната. Вместо това Пекин акцентира уговорката си за индиферентност и дефинира руско-китайските връзки като " стратегическо партньорство ". Подобно на Пакистан, Китай се въздържа при двете гласувания против Русия в Организация на обединените нации.

3) Индия

Въпреки натиска от страна на Съединени американски щати, Индия съобщи, че западните наказания против Русия не са решение на казуса.

Доналд Лу, асистент държавен секретар по въпросите на Южна и Централна Азия, съобщи предишния месец: " Време е Индия да се дистанцира от Русия “.

Москва е най-големият снабдител на оръжие за Индия. През 2018 година страните подписаха контракт на стойност 5,43 милиарда $ за доставка на съветски системи за противовъздушна защита С-400 в страната.

4) Южна Африка

Ръководството на Африканския народен конгрес (АНК), ръководещата партия в Южна Африка, възвърне другарските връзки с Русия. От Студената война насам те не са били толкоз топли. Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума неотдавна съобщи, че президентът Путин е " миротворец ", а западните страни са " хулигани ".

Въпреки че Зума приказва единствено от свое име, проруските възгледи на АНК са добре известни.

5 и 6) Бразилия и Мексико

И двете страни отхвърлиха да наложат наказания на Русия и също по този начин се въздържаха от обвинявания в експанзия.

Мексиканският президент Лопес Обрадор, който е ляв популист, съобщи: " Няма да постановяваме никакви стопански ограничавания, тъй като желаеме да имаме положителни връзки с всички държавни управления по света “. /БГНЕС

---------------------------------------

Джеймс Грей, „ Дейли Експрес “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР