След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията,

...
След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията,
Коментари Харесай

Здравният министър: Възнамерявам да направя някои кадрови промени, без да правя чистка

След като завърши отводняването и почистването на вредите от наводненията, сме дали наставления на РЗИ-ата в най-засегнатите области да се извърши стерилизация. Процедурата е общоприета и цели да отстрани всичко, което би могло да провокира болест. 

Това съобщи в ефира на министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Той акцентира, че по последна информация няма заплаха от преливането на язовир " Огоста ". 

" Прогнозата за времето е удобна. Ситуацията е овладяна ", сподели той.

Министър Хинков разяснява и въпроса дали е допустимо болести да доближат акваторията на Черно море поради гърмежа на украинския язовир " Нова Каховка ". 

" За момента няма никакви данни, че има увеличение на замърсяването. Правят се периодически проби, както постоянно до в този момент. Имаме подготвеност, в случай че се увеличи замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се усили честотата на взимане на проби. От експертите, с които разговарях в министерството, получих увещание, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето в действителност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване ", акцентира той. 

И добави: " Не желаеме да сътворяваме суматоха, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма заплаха за нашето Черноморие ".

" В момента съм в развой на събиране на екип. Почти съм подготвен. Ако съумея да завърша този развой, считам съществено и постъпателно да стартира инспекции по няколко горещи точки. Една от тях е " Майчин дом ". Проблемът с това здравно заведение явно е бил неглижиран досега. Много деликатно ще прочета одитния отчет, който е на бюрото ми, и който получих в петък. Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да върша чистка ", уточни министърът.

" Трябват ни опитни хора, които в случай че може да са неопетнен- ще е прелестно. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика. Те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват. Не им се скача в студената вода. Аз започвам да си задавам въпроса за какво скочих в студената вода? Но аз скочих, тъй като някой би трябвало да скочи. Винаги ще се откри подобен човек. а това би трябвало да стане бързо, тъй като хората се изтормозиха от несигурността ", съобщи Хинков.

Здравният министър разяснява и започнатата инспекция след следствие на NOVA за първокласния апартамент, открит в болница " Лозенец ". 

" Все още не съм получил отчета. Поръчах го още до момента в който бях в Люксембург предишния понеделник, където бях на среща със здравните министри от Европейски Съюз. Мисля, че отчетът ще го получа тази седмица. Според мен обаче това е проблем на службите. Защото този апартамент, за който не знае управлението, няма документи и стои прикрит – може да е някаква квартира. Нека да кажат профилираните органи защо е служел този апартамент ".

По мотив думите на някогашния шеф на болничното заведение професор Любомир Спасов, който съобщи, че е знаел за жилището и в него са вложени персонални средства професор Хинков съобщи: " Това звучи доста необичайно. не знам кой е този човек, който ще влага частни средства в държавна болница. Освен, в случай че няма желание да приватизира някогашната Правителствтена болница. не желая да встъпвам в детайлности, защото още не съм видял отчета. Но мога да кажа какво мисля кардинално по този въпрос. Мисля,м че не би трябвало да има привилигировани лечебни заведения или лечебни заведения за привилигировани хора. Такъв е казусът с Правителствена болница, която продължава да е такова място, въпреки да я отвориха за популацията ".

Здравният министър разгласи, че ще ревизира положението на всяка една болница, която е с държавно присъединяване. 

" Ще направя нужния извод и оценка по какъв начин се ръководят държавните болнични сдружения, тъй като това е основно, с цел да преценим какви средства има в опазването на здравето ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР