След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране

...
След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране
Коментари Харесай

Заснеха науловимите пясъчни котенца

След като прекарват последните четири години в следене и документиране на неуловимите африкански пясъчни котки - измежду последната нощ на тяхната експедиция, откривателите вършат "изумително " изобретение, написа DailyMail, цитира nauka.offnews.bg.

Това са първите по рода си фрагменти на дребните на пясъчната котка в дивата природа - откривателите са снимали три млади котки в тяхното естествено местообитание, всяка от които е на шест до осем седмици сега на снимането.

Тези котки са известни със своите забележителни качества да се прикриват, придвижвайки се през нощта и в никакъв случай не оставяйки след себе си следи от жертвите си.

Екипът, управителен от биолозите доктор Александър Слива (Alexander Sliwa) и Грегори Бретон (Grégory Breton), е забелязал три чифта очи светещи в тъмното, когато се завръщал в лагера на 26 април.

Мястото е почти 4 километра от лагера в мароканска Сахара - само че след откриването на редките котенца в 01:48 ч, учените прекарват идващия час, с цел да снимат фотоси и видеоклипове на леговището и да открият фотокапани.

"Това евентуално е първото наблюдаване на котенца на пясъчната котка в Сахара ", разяснява екипът.

Докато снима леговището екипът засича по прикаченият й предавател стара женска, която "нервно се разхожда " наоколо. "Това може да е била майката на котенцата ", обяснават учените.

В фрагментите животинчетата се виждат от близко, котенцата гледат храбро, в един миг, едно самоуверено коте излиза от храстите, последвайки нищо неподозиращ необитаем гризач.

"Трудно е да се намерят пясъчни котки (Felis margarita) в техните естествени местообитания (Северна Африка, Близкия изток и Югозападна и Централна Азия) ", написа в блога си Бретон, изпълнителен шеф на Panthera France. "Те съвсем не оставят забележими следи, те не оставят след себе си остатъци от плячката си, а и звуците, които издават, са тихи ". "Те се движат тихо на мръкване, през нощта и на разсъмване, те са положителни в прикриването, а кожите им обезпечават съвършен камуфлаж, когато желаят да изчезват от наблюдаващи и закани ".

Макар че тези котки наподобяват за мнозина очарователни, откривателите припомнят, че те са диви - и би трябвало да си останат такива.

С публикуването на тези фрагменти, екипът отбелязва смисъла на отбраната на пясъчните котки в естествената им среда.

"Както категорично се показва в нашето видео, пясъчните котки са див тип, пригоден към пустинни и полусухи условия и не би трябвало да отглеждат в къщи или да се кръстосват (за да се създадат хибриди с домашни котки) ". Учените споделят, че фрагментите са получили непредвиден и мощен публичен отзив в рамките от две седмици - доста хора са изразили предпочитание да уловят такава котка или да си я гледат вкъщи си..

"Ние сме твърдо срещу тази процедура и това ще докара до тъкмо противоположното на нашата цел - основаване на осведоменост и отбрана на типовете от дивата природа ".

Екипът е следил 29 разнообразни пясъчни котки, поставил е радиопредаватели на 13 от тях и е събрал някои изненадващи данни. "Например, пясъчните котки пътешестват повече, в сравнение с си мислехме и повече от това, което е открито за всички други дребни котки. Но ние към момента не знаем за какво " - пишат откривателите.



Sand Cat Kittens Spotted in the Wild for First Time from Panthera Cats on Vimeo.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР