След като преди две години бившият вицепремиер и лидер на

...
След като преди две години бившият вицепремиер и лидер на
Коментари Харесай

Валери Симеонов предлага нов закон за хазарта, който е против Конституцията

След като преди две години някогашният вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов опита да прокара промени в Закона за хазарта, които потънаха безславно макар шумните приказки при започване на самодейността, в този момент той още веднъж обръща взор към бранша със законово предложение, само че този път още по-драстично – с ход, който доста наподобява на национализация в жанр " 1945 година ".
Коренът на новото предложение е основаване на нов член в Закона за
хазарта – 48а. Според него, лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, могат да се провеждат единствено от Държавно дружество " Български състезателен тотализатор " след приемане на съответния лиценз.
Като продължение на това предложение, в преходните и заключителни разпореждания се вършат следните оферти за ремонти – лицензиите на лотарийни игри, разнообразни от на лотария, бинго, кено и техните разновидности, се приключват след единствено 3 месеца, считано от влизането на закона в действие. А операторите, които са имали такива лицензи, би трябвало да платят неизплатените облаги не по-късно от 30 юни, 2021 година – в случай че не могат, да сключат контракт за разсрочено заплащане на облагата със спечелилите, само че не по-късно от 31 декември, 2025 година.
Особено мощно усещане прави и друга концепция – до 30 дни след влизане на закона в действие уредниците на лотарийни игри, чийто лиценз ще бъде преустановен, са длъжни да учредят в интерес на Държавната комисия по
хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на облагите, които не са изплатени до този миг, със период на деяние не по-малко от 30 дни от най-късно контрактуваната дата за погашение. А при положение, че уредник с преустановен лиценз не заплати дължима сума на контрактуваната за това дата, Държавната комисия по хазарта може да изиска от банката-издател на гаранцията да заплати размера на тази сума по особено открита за задачата сметка. Отделно ръководителят на комисията може да санкции всеки оператор, който не извършва правилно контрактуваното заплащане на облагите - с имуществена глоба в двойния размер на неизплатената облага, само че не по-малко от 1000 лева
Actualno.com се допита до адвокати по отношение на предложенията и мнението е, че те се сблъскват челно с написаното в член 17, алинея 3 на Конституцията, а точно – частната благосъстоятелност е неприкосновена . Ако предложенията на Симеонов се трансфорат в закон е ясно, че частният лотариен бизнес отвън томболите, бингото, кеното и техните разновидности ще би трябвало да затвори без да има равностойна опция и/или обезщетение.
Припомняме, че при предходния опит на Симеонов за законови ремонти във връзка с
хазарта, освен засегнатите, по негови думи, се възпротивиха. Тогава и сътрудника му в държавното управление на Бойко Борисов - спортният министър Красен Кралев, не ги утвърди - припомнете си в този материал!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР