След като преди четири десетилетия бяха обявени за главни проводници

...
След като преди четири десетилетия бяха обявени за главни проводници
Коментари Харесай

След СПИН-а, гейовете докараха и маймунска шарка

След като преди четири десетилетия бяха оповестени за основни проводници на вируса на СПИН-а поради безразборните си сексуали контакти, в този момент хомосексуалистите са упреквани и за взрива на нетипичната за Европа маймунска шарка, пишат международните медии. Все по-убедителни стават доказателствата, че точно от гей оргии, вихрещи се на шумни рейв празненства в секс сауни и клубове, е тръгнало заразното заболяване.

Висш консултант на Световната здравна организация разказа невижданото разпространяване на маймунска шарка в развитите страни като " инцидентно събитие ", което може да се изясни с рисковото полово държание при две неотдавнашни всеобщи събития в Европа, съобщи през днешния ден Асошиейтед прес. В изявление за организацията, доктор Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за незабавни случаи на СЗО, декларира, че водещата доктрина, обясняваща разпространяването на заболяването, е предаването по сексуален път измежду гейове и бисексуални мъже на две рейв празненства, извършени в Испания и Белгия.

" Знаем, че маймунската шарка може да се популяризира, когато има непосредствен контакт с лезиите на някой, който е инфектиран. Изглежда, че половият контакт към този момент дефинира това предаване ", показва доктор Хейман.

Този факт бележи доста отклоняване от типичния модел на разпространяване на заболяването в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват най-вече от животни като диви гризачи и примати, а огнищата не се популяризират отвън ареала.



В Африка смъртността от маймунска шарка е към 10%. На този стадий нито един от към 90-те регистрирани случая в Европа, не е приключил летално

Към днешна дата СЗО е записала повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, измежду които Англия, Испания, Израел, Франция, Швейцария, Съединени американски щати и Австралия. 83-ма от инфектираните заявяват, че са гейове или бисексуални.

В испанската столица Мадрид към този момент има 30 доказани случая - всички на хомо- и бисексуални мъже. Ръководителят на департамента за опазване на здравето на региона Енрике Руис Ескудеро сподели, че управляващите проверяват вероятни връзки сред неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло към 80 000 души на гръмък церемониал, както и случаи от известна гей сауна в Мадрид, където мъже се разхождат чисто голи, наметнати с бели хавлии, и вършат обществено колективен секс между тях.

Д-р Хейман ръководи незабавна среща на консултативната група на СЗО по отношение на заканите от инфекциозни болести в петък, с цел да оцени продължаващата зараза и сподели, че няма доказателства, които да допускат, че маймунската шарка може да е мутирала в по-инфекциозна форма.

Заболяването нормално предизвиква тресчица, настинка, обрив и лезии по лицето или гениталиите. Може да се популяризира посредством непосредствен контакт със инфектиран човек или неговото долни дрехи или чаршафи, само че половото предаване към момента не е документирано.

Повечето хора се възвръщат от заболяването в границите на няколко седмици, без да се постанова хоспитализация. Ваксините против едра шарка, което се отбелязва като обвързвано заболяване, също са ефикасни за попречване на маймунска шарка и към този момент се създават някои антивирусни медикаменти. Заболяването може да бъде съдбовно при към 10% от инфектиранитев Африка, само че измежду актуалните случаи към момента не са регистрирани смъртни произшествия.

СЗО декларира, че огнището е " нетипично " и прибавя, че фактът, че случаите се следят в толкоз доста разнообразни страни, допуска, че заболяването може да се е разпространявала от известно време. Директорът на организацията за Европа предизвести, че с началото на лятото по целия континент всеобщите събирания, фестивали и празненства могат да ускорят разпространяването на маймунската шарка.

Други учени показват, че ще бъде мъчно да се разграничи дали секс или близкият контакт, обвързван със секса, е довел до разпространяването на маймунската шарка в Европа. " Сексуалната интензивност може да усили вероятността от предаване, без значение от половата ориентировка на индивида и без значение от метода на предаване ", споделя Майк Скинър, вирусолог от " Импириъл Колидж " в Лондон.

В неделя основният медицински консултант на Британската организация за здравна сигурност доктор Сюзън Хопкинс сподели, че чака повече случаи на маймунска шарка да бъдат разпознати в страната " ежедневно ".

Здравни чиновници на Обединеното кралство обявиха, че " забележима част " от случаите във Англия и Европа са при млади мъже, които не са пътували до Африка и които са хомосексуални, бисексуални или вършат случайно секс с мъже. Властите в Португалия и Испания също обявиха, че техните случаи са напълно при мъже, които са правили най-вече секс с други мъже и чиито инфекции са били регистрирани, когато са потърсили помощ за лезии в клиники за полово здраве.

Д-р Хейман, който е и професор по инфекциозни заболявания в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, сподели, че епидемията от маймунска шарка евентуално е инцидентно събитие, което може да се наблюдава до един пациент, от което е пламнала Европа. " Много е допустимо някой да се е заразил, да е развил лезии по гениталиите, ръцете или някъде другаде, и по-късно да го е популяризирал на други, когато е имало полов или непосредствен, физически контакт ", допусна Хейман.

Той акцентира, че е малко евентуално заболяването да провокира необятно разпространяване. " Това не е Ковид-19. Трябва да забавим болестта, само че тя не се популяризира във въздуха. Имаме ваксини, с цел да се предпазим от маймунска шарка ", акцентира той.

Д-р Хейман добави още, че изследванията би трябвало да се проведат бързо, с цел да се дефинира дали маймунската шарка може да се популяризира от хора без признаци, както и да стане ясно за популациите в риск от болестта, че би трябвало да вземат защитни ограничения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР