След като повече от 3 месеца Малко Търново остана без

...
След като повече от 3 месеца Малко Търново остана без
Коментари Харесай

Храм в Малко Търново отваря врати, но само за Рождество

След като повече от 3 месеца Малко Търново остана без духовник за Рождество Христово, храмът " Успение Богородично “ ще отвори порти за всички миряни в граничната община.

" Успение Богородично " е един от най-старите храмове в Странджа планина. Със средства по програмата за " Развитие на селските региони " на Фонд „ Земеделие “ тази година дребната черква, която е монумент на културата, беше ремонтирана и реставрирана.

270 години от основаването си ще празнува през 2024 година храм " Успение Богородично " в Малко Търново. Със взаимни старания на община Малко Търново и църковното настоятелство на храма, тази година постройката беше отчасти ремонтирана, като следва втори стадий на ремонтните действия, изяснява кметът Илиян Янчев:

" Това беше първият стадий, като би трябвало да има още един стадий, който да е приключен към този момент, само че това, което се направи, не е малко: изваждаха се стени, изваждаха се колони, изографисват се. Ремонт на храма не беше юридически доста от дълго време ".

От 3 месеца обаче храмът стои затворен. Сега особено за най-големия християнски празник Рождество Христово отец Серафим ще отслужи тържествена литургия, само че това не взема решение казуса, съобщи Илиян Янчев:

" Този храм има огромно значение за града и въобще за цялата околия. Факт е, че след ремонта или още по време на ремонта, не било взето решение. Отецът, който служеше до момента, към този момент с краткотрайна заповед е в Сливен. По някакъв канон, в този момент разбираме, че хем ще е в Сливен, хем ще е тука. Сякаш Сливен и Малко Търново са на една ръка разстояние ".

От Община Малко Търново са изпратили писмо до патриарх Неофит с молба в енорията да се обезпечи духовник на непрекъсната работа, който да се грижи с обич за християнската общественост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР