След като последните ходове на Twitter отново поставиха компанията в

...
След като последните ходове на Twitter отново поставиха компанията в
Коментари Харесай

Thread на Meta - поредната социална мрежа или убиец на Twitter

След като последните ходове на Twitter още веднъж сложиха компанията в отрицателния фокус на общественото внимание, в този момент Meta на Марк Зукърбърг нанася следващ удар на обществената мрежа на Илон Мъск, засилвайки съперничеството на софтуерните милиардери с стартирането на дълго чаканата съпътстваща услуга на Instagram – Threads.    Анализаторите дефинират услугата като непосредствено предизвикателство за Twitter, написа Reuters и цитира Зукърбърг, който открива стената си в приложението с думите: " Нека да създадем това. Добре пристигнали в Threads ", съпроводени с емотикон на огън. Той декларира, че приложението е записало 5 милиона профила през първите си четири часа.    Подобно на Twitter, то включва къси текстови изявления, които потребителите могат да харесват, препубликуват и разясняват, макар че не включва благоприятни условия за директна връзка сред потребителите. Постовете могат да бъдат с дължина до 500 знака и да включват връзки, фотоси и видеоклипове с дълготрайност до пет минути, съгласно обява в блога на Meta.   

Тя е налична допълнително от 100 страни в App Store на Apple и Play Store на Гугъл. 
Анализатори разясняват пред осведомителната организация, че вложителите са изкушени от опцията връзките на Thread с Instagram да обезпечат на новата платформа към този момент налична потребителска база и рекламен уред. Това би могло да удари приходите от реклама на Twitter в миг, когато новият основен изпълнителен шеф на компанията на Мъск се пробва да възстановява активността на платформата.    Въпреки че Threads започва като независимо приложение, потребителите могат да влизат в него, като употребяват своите идентификационни данни за Instagram, и да следват същите сметки. Това може да го направи елементарно допълнение към към този момент построените привички на повече от 2 милиарда дейни консуматори месечно.    " Инвеститорите не могат да не бъдат най-малко малко разчувствани от вероятността, че Meta в действителност има " палач на Twitter ", споделя Дани Хюсън, началник на финансовия разбор в капиталовата компания AJ Bell.   

Официалното показване на Threads идва след месеци на закани сред Зукърбърг и Мъск, които стигнаха даже до покана за действителен мач по смесени бойни изкуства в клетка. 
Моментът е подобаващ за Meta да нанесе удара си, защото месеци наред безредното взимане на решения от страна на Мъск сътвори редица проблеми на Twitter. Бизнесменът купи платформата за 44 милиарда $ през октомври предходната година, само че от този момент цената ѝ внезапно спадна поради отлив на рекламодатели на фона на дълбоки съкращения на личния състав и несъгласия по отношение на модерирането на наличието. Последният ход на Twitter беше обвързван с ограничение на броя на туитовете, които потребителите могат да четат дневно - решение, което също не завоюва нови последователи на обществената мрежа.    " Мисля, че би трябвало да има приложение за обществени диалози с над 1 милиарда души в него. Twitter имаше опция да направи това, само че не го направи. Надявам се, че ще го създадем ние ", написа още Зукърбърг в Threads.      Интеграцията на платформата с Instagram дава опция на потребителите, които се записват за Threads, автоматизирано да получават значка, прикрепена към техния профил в Instagram, само че могат да изберат и да я скрият.    

Брандове като Billboard, HBO, NPR и Netflix към този момент имаха сметки в границите на няколко минути след стартирането на новата мрежа, както и звезди като Шакира и други известни персони като някогашния основен действен шеф на Meta Шерил Сандбърг, подчертава Reuters и цитира Райън Детърт, основен изпълнителен шеф на компанията за маркетинг на авторитетни персони Influential, който споделя: 
“За да натрупа първични консуматори, Meta прави опити да притегли авторитетни в обществените медии персони към новото си приложение и ги предизвиква да разгласяват най-малко два пъти на ден. Някои от тях към този момент благодариха на компанията за ранния достъп в първите си изявления ”.    Приложението счита да се възползва и от неуспеха на други евентуални съперници на Twitter. Макар че редица нововъзникващи платформи като Mastodon, Post, Truth Social и T2 се пробваха да примамят потребителите ѝ, всички те към този момент остават относително дребни.    Но има и по-успешни образци. Bluesky, новата услуга, подкрепена от съоснователя на Twitter Джак Дорси, започва своята бета версия единствено с предложения през февруари и потребителски интерес не липсваше. Според уеб страницата на обществената мрежа към април тя е имала 50 000 консуматори. Дорси поддържа и друга платформа, наречена Nostr.   

Но историята работи против Meta. В предишното компанията претърпя многочислени неуспехи при стартирането на лични имитиращи приложения, най-много Lasso, ориентирано да се конкурира с китайската платформа за къси видеоклипове TikTok. 
По-късно компанията включи инструмент за къси видеоклипове - Reels, основан на Lasso, непосредствено в Instagram и Фейсбук, а наскоро закри звеното си, натоварено с създаването на пробни приложения, като част от политиката за понижаване на разноските.    Друг евентуален удар против Threads е обстоятелството, че насочената към новините просвета на Twitter се разграничава доста от тази в Instagram, която е по-визуална платформа, споделя Жасмин Енберг, основен анализатор в Insider Intelligence и прибавя:   

“Това е в прорез с задачата на Meta през последните години да се отдалечи от новините и политическото наличие и вместо това да предлага по-леки неща. Компанията даже омаловажи смисъла на новинарското наличие в своите платформи по време на регулаторните борби към концепциите платформата да заплаща за наличие на издателите ”. 
Така че занапред следва да забележим дали Thread на Meta ще се окаже следващата обществена мрежа или “убиец на Twitter ”.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР