След като помогнах на няколко предприемача да се преместят и

...
След като помогнах на няколко предприемача да се преместят и
Коментари Харесай

Скритият чар на Пуерто Рико

След като помогнах на няколко бизнесмена да се реалокират и открият в Пуерто Рико забелязах, че тропическият метод на живот на острова, примамливите данъчни тласъци и процъфтяващите финансови браншове са привлекли доста сполучливи притежатели на компании. Бизнесмените, с които работя всекидневно, гледат на Пуерто Рико като на земя на благоприятни условия. Така стартира публикацията си за Майкъл Шьонфелд, ръководещ сътрудник на консултантската компания Relocate Puerto Rico (PRelocate).  

Земя на благоприятни условия

Нека напомним, че единствено допреди две-три седмици дребният карибски остров бе във в действителност банкрут, нападнат от кредиторите си, до момента в който Федералният съд на Ню Йорк не утвърди държавния проект за опрощаване на 80% от непогасения държавен дълг от 33 милиарда $. Въпреки че стопанската система на Пуерто Рико претърпява сложни години, последните са малко по-благоприятни, показва създателят. В опит да форсира растежа управляващите одобряват два закона за данъчни тласъци през 2012 година, обединени 7 години по-късно под така наречен Закон 60 (Act 60).

Чудодейният Акт 60

Съгласно Закон 60, физически лица от континенталната част на Съединените щати, които прекарват най-малко 183 дни на острова всяка година, могат да се възползват от големи данъчни облекчения и да не заплащат никакви налози върху всеки приход, получен от капиталови лихви, дивиденти и финансови облаги. За съпоставяне в Съединени американски щати вложителите заплащат до 37%  за краткосрочно нарастване на капитала и до 20% - за дълготрайно. Това се отнася до криптокомпозициите и други активи, съхранявани повече от година. Едно от данъчните облекчения по „ Закон 60 “, прочут като „ Закона за самостоятелните вложители “, понижава това данъчно обвързване до нула, в случай че са изпълнени избрани условия. Това е изключително значимо за бизнесмените и криптотърговците. Освен това компаниите заплащат корпоративен налог от 4% върху експортните услуги и не дължат данъци върху облагите и разпределението на облагите. Печалбите от криптовалута също са включени, акцентира Майкъл Шьонфелд. Голямата цел е островът да бъде трансфорат в хъб за развиване на криптотехнологиите. Първата крачка бе направена в края на предходната година, когато карибският остров бе хазаин на първата по рода си Блокчейн седмица, събрала представители на сектора от целия свят.

„ С тези невиждани тласъци Пуерто Рико притегля бизнесмени от международна класа. Недостатъчните вложения, породени от продължителния стопански спад страната, сътвориха голям брой благоприятни условия за вложения и напредък. Индустриите на услугите и недвижимите парцели са изключително обещаващи за американските бизнесмени, акцентира Шьонфелд.

Бум на бизнес услугите

Притокът на приемачи към острова от групата на Големите Антили откри големи благоприятни условия за развиване на всевъзможен тип бизнес услуги. „ Съветвам бизнесмените в бранша на услугите да прегледат трендовете към миграцията на притежатели на бизнес и други богати хора към Пуерто Рико. Те би трябвало да се концентрират и да предложат това, което ще задоволи потребностите на растящото население, да вземем за пример персонална или административна помощ, съвещания, въобще всичко, което би икономисало време и улеснило живота на вложителите и богатите хора ”, счита Шьонефелд.

Проекти за развиване на недвижими парцели

Редица анализатори към този момент виждат високите цени на недвижимите парцели в Пуерто Рико – даже и съгласно американските стандарти. Двигател на развиването на имотния пазар е миграцията към острова, само че освен. Според Майкъл Шьонфелд има разминаване сред възходящото търсене и лимитираното предложение на нови планове, поради тромавата процедура по издаване на разрешителни за градеж. „ Това може да е дълъг развой, който се отразява на промишлеността, частично поради строгите строителни правила за сигурност. В светлината на тези фактори можем да чакаме цените на недвижимите парцели в Пуерто Рико да продължат да нарастват ”, обобщава консултантът от Relocate Puerto Rico. Според него въпреки в този момент да е времето да се влага в жилищен парцел, надалеч по-изгодни могат да се окажат вложенията в места за настаняване. Шьонефелд прецизира, че предлагането в този момент е много лимитирано и предсказва същински подем на хотелиерския бизнес.

По тематиката работи Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР