След като по-рано през януари конкурентите му обявиха, че ще

...
След като по-рано през януари конкурентите му обявиха, че ще
Коментари Харесай

И А1 вдига цените, но не за всички клиенти

След като по-рано през януари съперниците му оповестиха, че ще покачат цените на месечните абонаментни проекти от февруари, в този момент и третият мобилен оператор – А1 – осведоми за идна индексация по към този момент подписаните контракти. Очакваните промени ще влязат в действие от 1 март. Мотивът още веднъж е високата инфлация, само че методът на компанията е малко по-различен от на другите две.

На първо място би трябвало да отбележим, че индексацията няма да засегне всички наши клиенти “, показват от А1.

Цените на проектите за хора в неравностойно състояние няма да бъдат променяни, както и на клиентите с предплатени услуги и тези, употребяващи услуги с месечна такса до 7 лв. с Данък добавена стойност.

От трите телекома само Yettel не разгласи диференциран метод, на процедура включвайки и уязвимите групи в индексацията на цените.
Как ще бъдат индексирани цените на останалите клиенти на А1?
Накратко – по два метода.

Първата група включва клиентите, ползващи услуги с месечни такси от 7 до 25 лева с Данък добавена стойност. За тях повишаването ще е със средногодишния показател на потребителските цени (средногодишен ИПЦ) за 2022 година, разгласен от Националния статистически институт (НСИ), който е 15.3%.

Във втората група влизат таксите над 25 лева, за които индексацията ще е закрепена – в размер на 2 лева с Данък добавена стойност.

С други думи, получава се по този начин, че в случай че човек заплаща 24 лева месечно за дадена услуга на А1, от 1 март цената ѝ ще нарастне с 3.60 лева А в случай че таксата му е 30, 50 или повече лв. – покачването ще е с 2 лева
Защо?
Телекомът, който си даде повече време за анализиране на обстановката, не показва за какво е избрал този метод на индексация. Иначе стимулира решението си да увеличи цените поради „ цялостната икономическа конюнктура, нарастването на нашите разноски и добавената стойност на услугите ни “. От компанията акцентират, че минутите, мегабайтите и скоростта да вземем за пример се усилват непрестанно.

Изтъкват и възходящото натоварване на мрежата и нуждата от вложения в нея.

Само през миналата година имаме нарастване на мобилния трафик от 63% по отношение на 2021 година, а растежът за последните две години е над 132%. “, показва А1 и прибавя, че в отговор на това компанията е вложила към 420 млн. лева през тези две години, в това число за честотен запас и 5G лиценз.

Според плановете на мобилния оператор, общите му разноски за закрепената и мобилна мрежа са нарастнали с 21%. Компанията акцентира повишените разходи за сила, поддръжка и трафичен транспорт, наеми, съставни елементи и елементи, дружно с тези за гориво, административни наеми и поддръжка, консумативи, разноски към външни снабдители, заплати и образования на чиновници.
Критиките
Втората вълна на индексация на телекомите още веднъж провокира бурни реакции, като въпросът бе отвеян за обсъждане в Народното събрание. Позовавайки се на данни от финансовите доклади на фирмите, омбудсманът Диана Ковачева уточни по време на комисия предходната седмица, че облагите на мобилните оператори порастват, а също така:

през цялата предходна година и през тази – като небитови крайни клиенти на електрическа енергия – (те) получават месечни обезщетения от страната за цените на тока. Що се отнася до цените на горивата, през последните месеци се следи наклонност в посока на понижаване “.

Съмненията са, че фирмите употребяват инфлацията като опрощение, до момента в който в действителност икономическите им индикатори не илюстрират с нищо, че са в положение на стопанска нетърпимост.

На този декор се прокрадна хипотезата: дали в случай че имаше по-конкурентно развъртян пазар, обстановката нямаше да е по-щадяща за крайните консуматори? В този подтекст една от значителните рецензии към фирмите е съществуването на неравноправни клаузи в договорите, в ущърб на клиентите. Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Стоян Алипиев да вземем за пример осведоми, че инспекция на регулатора е открила, че

огромна част от клаузите са избрани като неравноправни “,

без да споделя за кои съответно клаузи става дума.

Той разясни обаче, че КЗП е изпратила мнението си до телекомите и към този момент тече 14-дневният период за корекция. Ако фирмите не се съобразят с разписанията на регулатора, той може да отнесе въпроса до съда, който единствен може да признае въпросните клаузи за оскъдни.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинА1 мобилни услуги индексация цени повдигане на цените инфлация телеком ПоследниНай-четениТелекомуникации 44 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Европари 88 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 132 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 404 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 372 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 504 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Политика 504 Тол ръководството още веднъж е с нов шеф Пазари 372 Големите риби се пробудиха: Идва ли краят на криптозимата? Политика 2312 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Компании 280 Байдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски съставни елементи Накратко 12029 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 8978 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5976 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4280 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3764 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3122 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2810 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2312 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Автомобили 1904 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новиниОще от ТелекомуникацииВиж всичкиVivacom е най-бързо разрастващата се компания в света при сателитните бизнес услуги6G може да употребява хората като източник на сила

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР