След като Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази острите си

...
След като Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази острите си
Коментари Харесай

Венецианската комисия одобрява разделението на ВСС на две

След като Пленумът на Висшия правосъден съвет изрази острите си рецензии към измененията в Конституцията и отхвърли концепцията за разделянето на съвета на два обособени органа – един за съдиите и втори за прокурорите и следователите, през днешния ден стана ясно, че Венецианската комисия дава зелена светлина за тези промени.

Съпротивата във Висш съдебен съвет ненапълно е обяснима, защото става въпрос за разпад на статуквото, доминирано от политическото въздействие. Самият Иван Гешев, който с цялостно болшинство беше определен за основен прокурор и със същото такова болшинство – беше отхвърлен от поста, неколкократно съобщи, че зад отстраняването му стоят Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Макар и импровизирано, през днешния ден стана ясно, че венецианската комисия утвърждава концепцията за разделянето на Висш съдебен съвет на две. Това бе оповестено от заместник-министъра на правораздаването Емил Дечев в изявление за БНР.

Имаме предварителна информация за мнението на Венецианската комисия – за разлика от доста адвокати тук, тя изцяло утвърждава концепцията за разделянето на Висш съдебен съвет. Критиците ще кажат: „ да, де, но те не са експерти по българското конституционно право и не са чели решение №3 от 2003 година “ Искам да предупредя тези хора, че бъркат – тези европейски сътрудници са доста добре осведомени с това решение на Конституционен съд. Това им е може би 15-ият отчет по тези тематики. Те смятат, че разделянето е положително решение, разяснява пред националното радио министърът.

По думите му, част от институциите, които са наранени от конституционните промени, са показали отрицателно мнение по тях – ще им бъдат лимитирани пълномощия и привилегии. Затова и не е учудващо, че има отрицание на плана за изменение на Конституцията.

„ Това е план, написан от депутати от 3 парламентарни групи – ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ние не сме взели участие в този развой “, напомни той.

Наред с Висш съдебен съвет срещу измененията са Съюзът на съдиите и прокуратурата.

Техните опасения са, че приключването на единния Висш съдебен съвет и разделянето му на два ще бъде противоконституционно, тъй като съгласно решение на Конституционния съд от 2003 година това е смяна на формата на държавно ръководство, която може да се извърши единствено от Велико национално заседание, посочи заместник-министърът на правораздаването.

„ Истината е, че до момента в който не стигне до Конституционния съд, няма да знаем кой е прав и кой е крив. Това решение от 2003 година прави извънредно разширително пояснение на „ форма на държавно ръководство “ и не се базира на никаква европейска конституционна традиция. Това е напълно българско конституционно творчество, с чиято логичност не мога да се съглася. “

Емил Дечев изясни, че в случай че този петък се съберат 160 гласа, тъй като е ясно, че няма да има 180, текат периоди сред 2 до 5 месеца до гласуването на второ четене. Така най-рано второто гласоподаване на измененията може да е 6 декември, а най-късно – на 6 март, когато би трябвало и министър председателят Николай Денков да подаде оставка, с цел да се получи така наречен ротация.

„ Не имам вяра да се стигне до този вид – в един и същи ден да се вършат такива огромни промени – както на изпълнителна власт, по този начин и на Конституция. (…) Има опция за възстановяване на текстовете, те да се премислят по-добре, само че да чакаме, че ще бъдат посрещнати с всеобщо утвърждение, е безспорна заблуда. Критики ще има до последно. “

Правосъдният министър Атанас Славов към този момент разяснява, че в края на седмицата ще отбрани пред Венецианската комисия концепцията за делене на Висш съдебен съвет на две. Той неколкократно е заявявал, че в случай че конституционните промени не бъдат признати, ще напусне поста си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР