След като първите 15 дни на октомври сапо-скоро септемврийски, отколкото

...
След като първите 15 дни на октомври сапо-скоро септемврийски, отколкото
Коментари Харесай

От понеделник - истинска есен

След като първите 15 дни на октомври сапо-скоро септемврийски, в сравнение с есенни, идва време за смяна. Макар и малко късно, есента ще покаже, че е тук и ще ни донесе повечко превалявания и по-ниски температури.

Любопитна информация: За първите 15 дни на октомври дневната температура в София не е падала под 20 градуса. За съпоставяне - през 2021 година, през октомври, е ималосамо три дни с дневни температури в региона на София от над 20 градуса. Виждате каква огромна разлика има от година на година.

До неделя времето ще е хубаво и топло, смяната ще стартира в понеделник. Тогава от запад - северозапад над страната ще минава леден атмосферен фронт, температурите ще стартират да се намаляват, вятърът ще се усили, и ще има валежи от север на юг.

Това ще е началото на по-дългосрочна смяна, ще навлезем в интервал на динамично време, по-ниски температри и опция за повече валежи.

От северозапад над Европа, в тила на мощен атлантически циклон, от северните ширини ще се спусне леден въздух, който ще намали температурите в Западна и Централна Европа още пред уикенда. И то значително. Първата половина на отктомври в западните и югозапдани елементи на континента бенеобичайно топло, поставхи се и температурни върхове за това време на годината.

Сега обаче, нещата ще си дойдат на мястото и в Западна и Централна Европа температурите значително ще се намалят, тук-там в Шотландия, както и в скандинавските страни ще падне първият по-сериозен сняг. Сняг евентуално ще видят и в региона на Алпите.

С смяната в температурно отношение над Европа се чака активизиране на центъра на ниско налягане над Средиземно море, което ще докара до повече превалявания и опция даже да вали ранен сняг в някои страни от Централна и Северна Европа в края на идната седмица.

У нас динамичното време не ползволява в този момент да се направи по-точна прогноза за края на идната седмица - вероятни с два разновидността - или малко по-студено време с много превалявания от дъжд, а във високите планини и от сняг, или по-малко превалявания и по-високи температури. Това ще зависи от движениетона сердиземноморския циклон, който се чака да се образува във втората половина на идната седмица.

Ще проследим тази динамикаидващиявторник, тогава към този момент ще е ясно по какъв начин ще приключи седмицата.

Тенденцията за захлаждане и повече превалявания се резервира, само че по-точни прогнози търсете от НИХМ, за съответните дни.

Дали тази смяна на атмосферната циркулация, която ще ни донесе по-студено време ще е трайна към момента не е напълно ясно, само че с наближаването на ноември температурите ще продължат да се намаляват и опцията за превалявания да се усилва.

Според настоящата информация - към 26 октомври е допустимо да забележим и повече превалявания, поради средиземноморски циклон, който може да засегне значително страната. Десет дни напред във времето е доста огромен период за прогнози, тъй че това е единствено хипотетична възможност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР